Koňský a psí hřbitov, vzácné stromy a další zajímavosti ukrývá zámecký park v Karviné-Fryštátě

15. září 2015

V zámeckém parku v Karviné-Fryštátě najdete několik velkých bludných balvanů. Jak se pod staleté stromy dostaly? Ve skutečnosti jde o náhrobky miláčků zámeckého panstva.

Park Boženy Němcové u zámku v Karviné-Fryštátě je kulturní památkou a patří taky do městské památkové zóny. Rozlehlá plocha zámecké zeleně v sobě skrývá řadu zajímavých míst. Najdete tu třeba nevšední zvířecí hřbitov nebo stromy vonící po vanilce.

„Zmatečník japonský je zajímavý tím, že když na podzim začne padat listí a člověk prochází kolem, tak mu všechno voní po vanilce, protože to padané listí voní po vanilce,“ říká Libuše Kolková, historička, místní znalkyně, pamětnice a naše průvodkyně zámeckým parkem.

Úspěšné lázně Darkov vznikly tak trochu omylem či náhodou

Areál lázní Darkov

Lidé odpradávna využívali léčivou moc slané vody, která vyvěrala v malých studánkách na území dnešní Karviné. Teprve až neúspěšný pokus barona Besse z Chrastiny o nalezení uhlí odstartovala slavnou éru lázeňství v tomto městě.

V parku najdete také památné stromy – například jasan ztepilý nebo platan javorolistý, který by měl být jedním z původně vysazených stromů, když se v roce 1804 park zakládal.

„K tomu mám tu historku od paní sloužící na zámku, která mi vyprávěla, že opravdu Larischové, jako staří Římané platan uctívali jako božský strom. A když se v altánku konal nějaký piknik nebo nějaká slavnost, nikdy neodnášeli zpátky víno nebo pivo, ale zalévali tím platan. Jako staří Římané,“ popisuje paní Kolková.

Kromě velkých památných stromů návštěvník nesmí minout bludné balvany. V současné době jsou tam tři, ale v minulosti jich tam bylo pravděpodobně víc.

Bludné balvany v parku označují místa, kde jsou pohřbeni koně

„Tady Larischové pohřbívali své oblíbené koníky, většinou jezdecké. A na každý ten hrob byl uložen bludný balvan. Ale konkrétní koníky nevíme. Víme jen, že jsou tady pohřbeni,“ vysvětluje Hedvika Zédová z Muzea Těšínska.

V zámeckém parku v Karviné-Fryštátě najdete taky zookoutek s vysokou zvěří a ptactvem.

Další zajímavosti o tomto nevšedním místě uslyšíte v záznamu magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Park Boženy Němcové v Karviné-Fryštátě
Spustit audio