Josef Dvořák je antiexpert na krtky, Uršula Kluková miluje pavouky. Znají se už 60 let

24. březen 2023

Legendární komička a skvělý herec a vypravěč ve speciálním vydání Slavných dvojic na veletrhu Jarní Zemědělec v Lysé nad Labem zavzpomínali, jak se poznali nebo jací jsou zahradníci.

„Myslím, že poprvé jsme se setkali v roce 1964 v Kadani, kde jsem byla na brigádě a mohli jsme tam zkoušet amatérský divadlo. Pepa přijel z vojny na dovolenku.“ „Ano, do Kladivadla mě přijímal Pavel Fiala. Ale já s divadlem neměl nic společnýho, já byl vyučený automechanik.“

Když zjistili, že jim hraní jde, odjeli do Prahy a chtěli se přihlásit na DAMU. „Pan profesor Nedbal mi řekl, že mě nevezme, protože už jsem starej. Ale slečnu že by vzal. Přitom Uršula je o rok starší než já,“ směje se komik.

Expert na krtky a milovnice pavouků

Josef Dvořák má nejraději jaro, když se všechno začne zelenat. Miluje to u nich na chalupě, občas ho ale trápí krtci. „Na podobné výstavě jsem si na krtky postěžoval a u jednoho stánku mi nabídli plašič krtků. Podle velikosti zahrady mi doporučili raději tři. Tak jsem to koupil a dal do země. Srovnal jsem krtiny a radoval se, jak jsem to vyřešil. Když jsme se vrátili, tak se stalo něco neuvěřitelného. Snad všichni krtkové se seběhli a byli kolem toho plašiče.“

„Já jsem zahradnice amatérka, nemám zahrádku, jen takový dvorek, a tam máme myši. A taky mám ráda pavouky, nechápu, že se jich někdo bojí,“ tvrdí neohroženě Uršula. „Jednou jsem pozorovala sekáče. Každou noc rozbaloval takovou kuličku a v tom byly další kuličky. Zjistila jsem, že je to maminka, a ty kuličky budou malí pavoučci. Když už se to blížilo, dala jsem to na lopatku a umístila sousedce na rohožku.“

Oba jsou také milovníci psů. „Moje čivava se jmenuje Bob Emanuel Kalíšek a kočka je Beta Luisa. Tu jsem pořídila, aby Bobovi nebylo smutno. A Bob žere všechno, co spadne na zem. I citron. Takovou chuť k jídlu nemám ani já,“ směje se Uršula.

Na závěr Josef Dvořák vysekl Uršule poklonu. „Inspiruje mě tím, že poslouchá a těší se z toho, co povídám. A to já se přetrhnu, protože pro ní pak budu vyprávět klidně dvakrát tolik.“ „Ale Pepa umí taky poslouchat a opravdu umí krásně vyprávět. I z jednoduchých věcí udělá srandovní historku. Třeba jak jdu pro chleba,“ opětuje pochvalu Uršula.

Josef Dvořák nikdy nehrál Romea a Uršula Kluková zase Julii. Patrik Rozehnal jim role rozdal a na veletrhu Jarní Zemědělec si zkusili dialog. Poslechněte si Slavné dvojice.

autoři: Patrik Rozehnal , djo
Spustit audio

Související