Majka Tomsová je součást mého života, je to milý člověk a není podrazák, říká o své kolegyni Marie Retková

25. srpen 2023

Obě byly hlasatelky v televizi, obě pracují v rozhlase, obě mají modré oči a za manžele doktory. Marii Tomsovou a Marii Retkovou spojil dohromady rok 1977, kdy začínaly v televizi jako hlasatelky. „Dělaly jsme stejný konkurz, ale myslím, že jsme se na něm nepotkaly. Poprvé si Marii pamatuju, když si nás vzaly do parády maskérky,“ říká Marie Tomsová.

V maskérně coby televizní hlasatelky strávily spoustu času. „Já jsem se v civilu skoro nelíčila, protože jsem byla mladá a krásná,“ směje se. „Měly jsme perfektní maskérky a ty nás všechno naučily. Ony uměly česat, líčit, věděly, kam dát jaký stín, co potlačit, co zvýraznit,“ vypráví Marie Tomsová.

Obě ženy lidé stále poznávají na ulici, čas od času se stane, že i po hlase. „Dodneška jsem docela pyšná na to, že mě lidé poznávají po obličeji, ale když přijdu do obchodu, pozdravím a ozve se „no jo, známý hlas“, tak to mě opravdu fascinuje, jak si tohle může někdo pamatovat,“ vypráví Marie Retková.

Láska k přírodě a květinám

Obě dámy také spojuje láska k přírodě a pěstování květin. „Na chalupě mám kytek požehnaně, starám se o ně a miluju, když mně ty kytky krásně rostou. Teď mám zrovna nádhernou hortenzii. Nijak ji nepoňoukám hnojivy a prostě kvete. Jinak ale musím říct, že máme hrozně slimáků, kteří nejdou jen na pelargonie. Tak teď už kupuju jenom ty,“ říká Marie Retková a Majka dodává: „Já ty slimáky sbírám a učím je plavat. A oni to neuměj, jdou ke dnu. Nejsem schopna je zabít, tak je hážu do Chrudimky,“ směje se.

A jaká květina by je nejlépe vystihla? „Chudobka,“ směje se Marie Tomsová. „Mě asi slunečnice, ta je taková rozzářená a já jsem optimista. Mám ji ráda. A musím říct, že to u mě dost prohrál karafiát. Ty zdobily před 89. rokem každé sváteční vysílání a schůze, takže mám ty karafiáty pod kůží a nemůžu se toho zbavit,“ říká Marie Retková.

Na svých zahrádkách kromě okrasných rostlin pěstují i bylinky. „Pěstuju snad všechny, na které si vzpomeneš a taky je přidávám do jídla. Nedovedu si představit život bez rozmarýnu, bazalky, tymiánu nebo oregana,“ říká Marie Tomsová.

Marie Retková a Marie Tomsová jdou spolu profesním životem už více než pětačtyřicet let a vzájemně si sebe nesmírně váží. „Pokládám Majku za součást svého života, jsme spolu 46 let, není to podrazák a je to milá a příjemná kolegyně. Nevídáme se každý týden, ale víme o sobě, a když se vidíme, navážeme, kde jsme přestaly,“ říká Marie Retková a Marie Tomsová jen dodává: „Lépe bych to za nás obě neřekla.“

Jaké vtipné historky mají, když si je lidé spletli? Kdy naposledy ležely v trávě a na jaká místa se nejraději vrací? Jak léčí nemocné hlasivky? Poslechněte si v záznamu pořadu Slavné dvojice, který se živě vysílal z agrosalonu Země živitelka.

autoři: Patrik Rozehnal , Hok
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.