Joseph Shearing: Nefritové jablko. Příběh o jednom velmi neobvyklém vánočním setkání

31. prosinec 2023

Kdo zavraždil starou paní? A co skrývá ještě starší londýnský dům? To uslyšíme v povídce Josepha Shearinga Nefritové jablko.

Účinkují: Magdaléna Holcová, Renáta Klemensová, Yvona Stolařová a Přemysl Bureš
Připravila: Eva Lenartová
Zvukový mistr: Marek Hoblík
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 31. 12. 2023
Natočeno: v Českém rozhlase Ostrava

Povídka se odehrává v atmosféře Štědrého dne. Ze slunné Florencie přijíždí hrdinka příběhu do pochmurného Londýna, kde na přelomu 19. a 20. století prožila neradostné dětství. Vrací se nerada, na nezbytně nutnou dobru, a jen proto, aby se ujala osiřelé neteře. Dívenka má čekat v prázdném domě společně se služebnou. Události ale naberou velmi nečekaný a velmi podivný spád...

Joseph Shearing

Britská spisovatelka první poloviny 20. století Gabrielle Margaret Vere Campbellová (1885-1952) je autorkou romancí a nadpřirozených hororových příběhů, ale také historických knih a biografií. A byla velmi plodná, vydala přes 150 svazků. Ostatně nic jiného jí ani nezbývalo, psaním živila rodinu, kterou otec s vřelým vztahem k alkoholu brzy opustil. Své knihy publikovala pod řadou nejrůznějších pseudonymů, nejznámějšími z nich jsou Marjorie Bowenová a Joseph Shearing. Jménem Joseph Shearing podepsala několik kritikou oceňovaných gotických romancí plných děsu a tajemství (některé z románů se dočkaly filmové podoby) a také například zvláštní detektivní příběh Nefritové jablko. Povídka vyšla poprvé časopisecky v roce 1949, do češtiny ji téměř o šedesát let později přeložila Pavla Doušková pro objemnou antologii Velká kniha vánočních detektivek a záhad nakladatelství Familium.

Spustit audio