Karviná i Havířov už znají jména primátorů. Funkci obhájili dosavadní politici

18. říjen 2022 07:50

Zastupitelstvo Havířova v pondělí zvolilo nové vedení města. Magistrát povedou stejní politici, jako v minulém volebním období. Velké změny nenastaly ani v Karviné. V tomto týdnu čeká volbu nových zastupitelů také Ostravu a Opavu.

Staronovým primátorem Havířova se stal Josef Bělica z Hnutí ANO. Opoziční strana Havířov sobě navrhla na pozici primátora Bohuslava Niemice z KDU-ČSL. Náměstek pro investice ale nominaci odmítl. Vedení města tak zůstalo prakticky stejné jako v minulém volebním období.

Podle Josefa Bělici se nemění ani nastavený program. „Chceme udržet rozvoj města, investice do škol, rozvoj infrastruktury a samozřejmě pokračovat v zahájených projektech. Takže rozvoj nemocnice, stavy parkovišť, renovace centra města,“ vyjmenoval.

Celkem na pět narostl počet náměstků primátora. Sport bude mít na starosti David Vachtarčík z Hnutí pro Havířov. Práci doposud dělal jako uvolněný radní. „Dnes je z něj podle rozhodnutí zastupitelstva regulérní náměstek. Sport je pro nás prioritou a je vidět, že už z pozice radního měl s tím spoustu práce,“ odůvodňuje změnu primátor.

Vyšší počet náměstků kritizovala Darja Škutová z hnutí Havířov sobě. Strana nesouhlasí ani se složením finančního výboru. „Bohužel ani jeden z návrhů, které jsme předkládali, nám nebyl přiznán. A v podstatě nemáme jako druhá nejsilnější strana žádného člena finančního výboru,“ poznamenala Škutová.

Podobu nového vedení města zná už i Karviná. Primátorem zůstává Jan Wolf z ČSSD. Vítězná strana přizvala ke spolupráci také hnutí ANO, které bude mít jednoho náměstka primátora a čtyři zastupitele v 11členné městské radě.

Spustit audio

Související