Karviná investovala miliony korun do rozšíření kamerového systému

21. únor 2019 14:24

Karviná za deset milionů korun zdvojnásobila svůj kamerový systém. Ve městě je po Ostravě druhá nejvyšší kriminalita v Moravskoslezském kraji. Loupežím i přepadením strážníkům pomůže předcházet chytrý systém, který by je na páchání zločinů měl sám upozornit.

Na obrazovce na stěně operačního střediska můžou strážníci sledovat najednou záběry z šestnácti kamer. Celkem jich dění ve městě sleduje přes 140. Aby policisté něco nepřehlédli, je novinkou i chytrý systém, který by je měl sám upozornit.

„Je to sledování osob, pohyb osob, překročení nějaké hranice budovy – ty kamery by měly samy to svou inteligencí upozorňovat na to, že se tam něco děje,“ vysvětluje karvinský specialista bezpečnosti Petr Osif. „V současné době jsme rozšířili dohledová pracoviště na obvodní oddělení policie Karviná 6 a 7 a dopravní inspektorát,“ dodává s tím, že kamery teď hlídají přibližně 70 procent celého města.

Paní Karin se tu cítí bezpečně, rozšíření systému ale vítá. „K něčemu to asi je dobré. Ale záleží také, jak to vnímají ostatní občané – někdo to bere tak, že vás pořád někdo sleduje a všechno o vás ví. Možná se to dá i nějak zneužít, nevím,“ přemítá paní Karin.

Petr Osif s obavami nesouhlasí. „Systém není zaměřený na sledování člověka, kudy chodí, jak se pohybuje, ale je to opravdu pro to, aby člověk, který po cestě zažije něco, co by nechtěl, měl nad sebou dohled,“ vysvětluje.

Do budoucna chce radnice ještě do centrálního systému sladit také sledovací zařízení na městských organizacích. A přidat další kamery ještě k silnicím.

autor: mot
Spustit audio

Související