Provizorní kancelář v pojízdném karavanu se strážníkům v Havířově vyplácí

13. únor 2019 14:51

Havířovští strážníci mají od nového roku k dispozici druhou takzvanou mobilní služebnu. Moderní obytné auto je olemované bezpečnostními kamerami. A právě s jejich pomocí už se jim podařilo dopadnout lupiče.

„Když to auto někam postavíme, tak je to tam, kde často dochází k porušování veřejného pořádku, občané jsou nespokojení z důvodu špatného parkování, špatného venčení psů, bezdomovci,“ vyjmenovává ředitel strážníků Bohuslav Muras.

Kamery po obvodu vozu

Mobilní služebna vypadá jako velký luxusní přívěs, který je ale ve skutečnosti pojízdnou kanceláří. „V případě nějaké mimořádné situace se ty dvě sedačky otočí, vyjede obrazovka a může tady šest lidí, nějaký krizový štáb, zasedat,“ dodává policista.

V zadní části je pak policejní vybavení, jsou tady dvě velké obrazovky. „Vidíme tady kamery, které jsou v boční části vozidla, termokameru. Můžeme ovládat kameru na teleskopickém sloupu až dva metry nad autem. Takže máme přehled,“ ukazuje strážnice Jesica Byrtusová.

V mobilní služebně havířovských strážníků

Služebna je ve zkušebním provozu, ale už se strážníkům osvědčila. „Místní lapkové ví, kde jsou kamery, takže páchají trestnou činnost na jiných místech. A strážník, který sloužil, si všiml takových známých firem a sledoval je. Došlo tam k loupežnému přepadení, takže to bylo jednak nafilmováno a jednak je naši hoši velmi záhy zadrželi,“ popisuje Bohuslav Muras.

Za novou mobilní služebnu zaplatilo město s pomocí ministerstva vnitra necelých 3,5 milionu korun.

autor: mot
Spustit audio