Karvinské sborové studio Permoník má před sebou výjimečnou sezónu. Byli jsme se podívat na soustředění

24. srpen 2019

Čeká ho vzpomínkový koncert k 30. výročí revoluce, vystoupí s Janáčkovou filharmonií Ostrava a vrcholem bude zájezd do Spojených států. Permoník už počtvrté vystoupí jako host ve světoznámé Carnegie Hall. Na to všechno se zpěváci připravují na soustředění na Morávce v Beskydech.

Třikrát až čtyřikrát denně vždy hodina a půl zpěvu. Tak vypadá letní odborné soustředění karvinského sborového studia Permoník. Okolo padesáti členů komorního sboru si ale pobyt užívá i částečně jako letní tábor. „Přichází k nám várka nových dětí z přípravných sborů. Abychom se rychle seznámili a získali společné zážitky, naučili se toho co nejvíce, proto je to i tábor,“ říká jeho hlavní vedoucí Ondřej Kočí.

Tématem letošního tábora je vojenský výcvik. „Vymysleli jsme si takový příběh, že Armáda ČR založila útvar pro boj s leností, a my jsme si vyhlédli ty Permoníky, že by byli skvělí adepti pro tento boj,“ popisuje Kočí.

Soustředění karvinského sborové studia Permoník

Jednou z vedoucích letošního tábora je osmnáctiletá Hana Seberová. Vysvětluje, že vedení malých zpěváků není jen na sbormistrech. „Většinou, když přijdou nováčci, tak se jim určí sborová maminka – tak se tomu říká – a ta vlastně pomáhá tomu dítěti, třeba když se ztrácí v notách. Ono je to ze začátku strašně těžké, protože je tam více hlasů,“ dodává Seberová.

Vojenská disciplína, téma letošního tábora, se při zpívání ve sboru může hodit. Podle prezidenta studia Petra Kazíka není to nejdůležitější. „U nás je klíčová kvalita, ať je to baví. Samozřejmě musí to být čisté, náročné, ale musí to pořád bavit,“ říká.

Od Carnegie Hall až po Colours

„Byli jsme osloveni organizátory, abychom se zúčastnili velkého koncertu 17. listopadu na SametOva!!!,“ dodává Petr Kazík s tím, že další velký koncert pro ostravské publikum čeká sbor v prosinci, a to Česká mše vánoční s Janáčkovou filharmonií. Na jaře se pak zpěváci vydají do USA. Sezónu pak sborové studio Permoník završí v červenci na festivalu Colors of Ostrava.

autor: mot

Související