Karvinský archiv dnes vystaví vzácný kopiář

16. září 2009

Státní okresní archiv v Karviné dnes ukáže lidem vzácný Kopiář privilegií města. Historickou knihu ukradli před šestnácti lety zloději a policisté ji nedávno vypátrali. Obyvatelé města tak mají unikátní příležitost vidět na pergamenu sepsaná práva s podpisem Marie Terezie.

Veřejnost dnes bude mít ojedinělou příležitost srovnat písmo listiny z roku 1504 a téže listiny, která je přepsaná v kopiáři z 18. století. Zároveň si lidé mohou vyzkoušet čtení starého písma a zblízka si prohlédnout podpis Marie Terezie. Každou celou hodinu od 8:00 do 17:00 bude prováděn odborný výklad.

"Kopiář je významný i pro laika, protože právě z kopiáře se můžeme dovědět o tom, jak vlastně město ve středověku žilo, protože v kopiáři jsou kopie listin už od 15. století - kolikrát mohlo mít trh, kolik tady bylo řemeslníků. Čili jakým způsobem město v té době žilo," říká ředitelka archivu Irena Hajzlerová.

Kopiář privilegií města Fryštátu z let 1447 - 1747 potvrzený podpisem a pečetí císařovny Marie Terezie byl z archivu odcizen počátkem srpna 1993 a opět nalezen zaměstnankyní archivu v soukromém muzeu, a to takřka na den přesně po šestnácti letech.


Čtěte také: Do archivu se po letech vrací ukradená vzácnost

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu