Každý týden na test. K firmám se přidávají úředníci státní správy

11. březen 2021 08:10

Každý týden povinný test na koronavirus. Nejenom zaměstnanci firem, ale také úředníci už musí na odběry. Podle vládního rozhodnutí se to týká všech větších veřejných úřadů s více než 50 pracovníky. Zjišťovali jsme, jak to bude vypadat v Moravskoslezském kraji.

Testy ještě nepřišly, ale čekáme na ně. To potvrdila mluvčí moravskoslezského celního úřadu Pavla Zdobnická. Plošné antigenní testování začne během několika dnů.

„Budeme se testovat jako každý jiný bezpečnostní sbor, to je pouze pracovníky celní správy, kteří jsou v přímém výkonu služby, bez osob na home office. Testy budeme provádět v objektech Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj,“ uvedla Zdobnická.

Čtěte také

Až 1700 lidí pracuje na úřadech práce v celém regionu. I ti musí na testy. Většinou do nemocnic, ale jsou výjimky. Testování už mají zajištěné téměř všichni zaměstnanci.

„Z důvodu rozdílných kapacit odběrných míst bude testování provádět hned několik poskytovatelů. Například v Ostravě budou zaměstnanci docházet na odběrné místo do nemocnice AGEL ve Vítkovicích. V Opavě se naopak podařilo s poskytovatelem dohodnout, že testování zaměstnanců proběhne přímo v prostorách úřadu práce,“ dodala mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková.

Jinak to bude u soudců. Třeba Krajský soud v Ostravě využije samotesty ze zásob Státních hmotných rezerv. Od příští středy už se bez negativního výsledku do justiční budovy nikdo nedostane.

Je to improvizace, kapacit je málo a každý to řeší, jak nejlépe umí. To potvrzují i radnice. Třeba v Karviné se bude testovat každé čtvrtky a úterky přímo v budově magistrátu. Zajistí to Lázně Darkov. Úředníci si ale mohou zařídit odběry i jinde.

Čtěte také

„Třeba mají problémy s tím, že by nechtěli ten test z nosu ale ze slin, tak si ho mohou provést v jiném zdravotnickém zařízení, ale musí každý týden přinést potvrzení, že ten test prodělali a že jsou negativní,“ uvedl mluvčí karvinského magistrátu Lukáš Hudeček.

Ve všech případech to ale bude znamenat výdaje navíc. Například ostravský magistrát nakoupí další tři tisíce samotestů, protože současná zásoba pro průběžné testování stačit nebude. Náklady spojené s testovací povinností město odhaduje dlouhodobě na miliony korun.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související