Klimkovice odebraly Klementu Gottwaldovi čestné občanství

19. prosinec 2019 10:56

Lázeňské město Klimkovice odebralo čestné občanství komunistickému prezidentovi Klementu Gottwaldovi, které mu udělilo v roce 1948. O odebrání občanství rozhodli zastupitelé města. Novinářům to dnes řekla mluvčí radnice Ivana Gračková. Podobně letos v říjnu postupoval třeba i Krnov.

Čtěte také

„Letos jsme si celou řadou akcí včetně setkání s pamětníky založení Občanského fóra v Klimkovicích připomínali třicáté výročí pádu totality. A shodli jsme se na tom, že je opravdu nejvyšší čas a také vhodná příležitost odebrat čestné občanství člověku, který napáchal dost zla,“ uvedl starosta Klimkovic Jaroslav Varga (Občané Klimkovic).

Podle klimkovického kronikáře Jiřího Pillicha město udělilo prezidentu Gottwaldovi čestné občanství začátkem prosince 1948, což dokládá i záznam v kronice. „Většina českých měst v jakémsi davovém šílenství postupovala stejně. Přitom Klement Gottwald neměl ke Klimkovicím žádný vztah, nikdy tady nebyl. Když jsme v souvislosti s 30. výročím sametové revoluce hovořili o demokracii a svobodě, tak bychom neměli mít v seznamu čestných občanů města člověka, který tu demokracii zjevně pošlapával,“ uvedl Pillich.

V seznamu čestných občanů města je nyní 20 osobností. Aktuálně jsou to podle kronikáře lidé, kteří si tuto poctu skutečně zaslouží. Naposledy bylo čestné občanství uděleno v roce 2015 u příležitosti 70. výročí osvobození poručíkovi Rudé armády Vasilijeviči Alexejeviči Staškovi, který byl ve svých dvaadvaceti letech se svou stíhačkou sestřelen nad Klimkovicemi během osvobozovacích bojů.

Čtěte také

O rok později město obnovilo in memoriam čestné občanství někdejšímu pražskému primátorovi Petru Zenklovi, který se po druhé světové válce zasloužil o pomoc Klimkovicím.

V posledních letech byl Gottwald zbaven čestného občanství v několika městech České republiky, například v Opavě. Gottwald byl hlavou státu pět let. Zemřel v roce 1953. Za jeho vlády se na počátku 50. let odehrálo mnoho politických vykonstruovaných procesů. Vyneseno bylo přes 230 rozsudků smrti, přes 100.000 občanů bylo odsouzeno k doživotí či mnohaletým vězením.

zdroj: ČTK
Spustit audio