Klimkovice po deseti letech dosáhly svého. Do centra už kamiony nesmí

21. září 2018

Čtyřtisícové lázeňské město Klimkovice nedaleko Ostravy po deseti letech dosáhlo zákazu vjezdu kamionů do centra. Od dnešního rána jsou na obou sjezdech z dálnice D1, tedy na sjezdech u Bravantic a u Klimkovic-Václavovic zprovozněny proměnné dopravní značky.

Nákladní auta už tak v běžném provozu přes Klimkovice jezdit nesmí. ČTK to řekla mluvčí radnice Ivana Gračková. Zcela spokojeno ale město není. Při uzavření Klimkovického tunelu totiž přes ně stále povede objízdná trasa.

„Dnes v noci začala Klimkovicím v podstatě nová etapa. Po deseti letech, co město bojovalo o zákaz vjezdu kamionů do centra, nás konečně v centru města přestanou obtěžovat zplodiny a hluk z kamionů a bude o něco bezpečněji. Je to pro město výborná zpráva, ale kdyby přišla dříve, nejlépe krátce poté, co se otevřel ostravský úsek D1, mohli jsme si ušetřit nejen mnoho problémů, ale hlavně dva mrtvé při dopravní nehodě kamionů a osobního auta v roce 2014,“ řekl starosta Zdeněk Husťák (ČSSD).

Tisíc kamionů denně

Kamiony si průjezdem přes Klimkovice krátily zpoplatněnou trasu a navíc se vyhýbaly průběžné dynamické váze instalované u Klimkovického tunelu. Podle statistik města z roku 2016 přes hlavní tah městem projela denně zhruba tisícovka kamionů. Městu tak vadí, že stále není stanovena objízdná trasa pro případ dlouhodobého uzavření Klimkovického tunelu.

„Když byl nyní tunel kvůli různým pracím včetně testování značek uzavřen v noci, podařilo se provoz ve městě zvládnout bez větších problémů. Pamatujeme ale roky, kdy kvůli jednodenní uzávěře tunelu zcela kolabovala nejen doprava ve městě a také na dálnici, ale v autech při příjezdu z prázdnin a dovolených také někteří lidé, kteří nebyli připraveni na takovou situaci. Neumíme si představit, že by se tunel uzavřel na několik dní a všechen provoz by se na tu dobu svedl do Klimkovic,“ řekl starosta.

Podle něj přitom několikadenní uzávěra hrozí kvůli plánované renovaci tunelu. Vedení města chce navíc usilovat i o protihluková opatření, která podle starosty na dálnici v úseku kolem Klimkovic stále chybí.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související