Obyvatelé Klimkovic se bouří proti kamionům, žádají zákaz jejich vjezdu do města

7. srpen 2014
Zprávy , Zprávy

Obyvatelé Klimkovic bojují proti kamionové dopravě. Denně projede malým lázeňským městem okolo tisícovky nákladních aut, které tam sjíždějí kvůli mýtnému z dálnice D1. Nespokojenost lidí se přitom vyhrotila před pár dny, kdy řidič kamionu projíždějící centrem Klimkovic způsobil dopravní nehodu se dvěma mrtvými.

I mladá maminka Hana Burdová připojila svůj podpis pod petici, ve které lidé žádají, aby byl do města vjezd těžkým nákladním vozům zakázán.

„Je to tady hodně nepříjemné. Bydlím přímo u cesty, kde se nehoda stala, a už dlouho jsme volali po tom, aby se něco dělalo s kamiony, aby se tam třeba umístily přechody. Když jdu s dětmi a projede kolem kamion osmdesátikilometrovou rychlostí, tak mám opravdu strach,“ říká.

Zbavit se kamionů, o to lázeňské město podle starosty Zdeňka Husťáka z ČSSD usiluje už několik let. Počet projíždějících aut mezitím stále roste.

„Když se chlubíme, že jsme lázeňské město, tak se pak návštěvníci diví, že tady takový provoz vůbec dovolíme,“ poznamenává starosta.

Teď se městu na svoji stranu podařilo získat policii, ministerstvo dopravy i ostravský magistrát. Bez rizik ale takové opatření není, upozorňuje náměstek ostravského primátora Tomáš Sucharda.

„Pokud se jedna cesta omezí, tak si nákladní doprava hledá cestu jinými obcemi a přitěžuje to jiným starostům, kteří se zase bouří, aby se to nedělalo. Takže jednání opravdu nejdou jednoduchá.“

Dodržování zákazu ohlídá městská policie

Zákazové značky by před vjezdem do Klimkovic mohly stát už za dva nebo tři měsíce, věří starosta Klimkovic. A aby je řidiči dodržovali, to si chce podle něj pohlídat samo město.

„Máme svou městskou policii, kterou jsme ochotni posílit, až tady budou značky, a vynutit si dodržování dopravních předpisů,“ potvrzuje Zdeněk Hušťák.

Trpělivost s kamiony, které sjíždějí z dálnic kvůli mýtnému, ztrácejí i další obce a města. Ministerstvo dopravy připravuje novelu zákona, která by obcím po dohodě s policií umožnila vjezd nákladních vozidel zakázat.


Zvětšit mapu
autor: iha
Spustit audio