Kola pro Afriku se kompletují v ostravském Koblově

1. červenec 2014

Před dvěma roky se v Ostravě zrodil projekt Kola pro Afriku. Starší šlapací prostředky pro malé gambijské školáky přivážejí z celé republiky do starých kasáren v Ostravě-Koblově, kde je kompletují a připravují k nakládce do kamionů bývalí vězni.

Darovaná kola organizátoři naloží do kontejneru a lodí převezou do africké Gambie. Tam je věnují vybrané místní škole, a ta je zase půjčuje svým žákům. Někteří malí studenti to totiž mají do školy až dvanáct kilometrů daleko.

Celostátní projekt Kola pro Afriku má domov v Ostravě-Koblově, kde se ve starých kasárnách dopravní prostředky kompletují. O starých bicyklech, o lidech, kteří je dávají dohromady, i o afrických dětech jsme hovořili s duchovním otcem projektu Romanem Posoldou.

Čtěte také

Cesta není zadarmo a pomoc sponzorů nestačí, a tak si některá kola vydělávají sama na sebe. Třeba tak, že v rámci festivalu Colours of Ostrava budou nabízet návštěvníkům k dopravě po městě za symbolickou cenu právě některá kola pro Afriku.

Pořad věnovaný projektu Kola pro Afriku si poslechněte v přiloženém audio souboru (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ hned pod titulkem). Tento i další díly magazínu dobrých zpráv a zajímavostí pak najdete v iRadiu.

autor: Artur Kubica
Spustit audio