Kolem přehrady Šance se i přes zákaz pokusilo projet na 200 kamionů

6. leden 2024 08:47

Zákaz vjezdu kamionů okolo přehrady Šance v Beskydech jen za první měsíc jeho platnosti podle policie porušilo 189 řidičů. Omezení pro vozidla nad 12 tun tam poprvé platí celé zimní období od 1. prosince do konce března. Dříve to bylo jen za špatného počasí. Někteří řidiči stále zkouší horskou silnici projet, přestože v Ostravici dodržování zákazu nepřetržitě kontrolují policejní hlídky.

„Ty kamiony hodně jezdí nahoru, u benzinky jsou policajti, tam se musí otočit a jedou zase dolů. Přes tu dědinu vždycky přejedou,“ líčí paní Marie u místní samoobsluhy. Oproti létu je ale podle ní provoz výrazně lepší. „Přes tu zimu to zkoušejí. V létě je to tady hrozné, to jezdí kamion za kamionem,“ dodává.

Čtěte také

O asi deset kilometrů dále v Starých Hamrech už se kamiony prakticky neobjevují. „Ještě se za tuto zimu nestalo, že by tady zůstaly trčet a zneprůjezdnily by silnici,“ říká starostka Starých Hamrů Eva Tořová (SOCDEM).

Značky a informační tabule už od Frýdku-Místku kamiony odklánějí na náhradní trasy. Znamená to ale kilometry navíc. A také placení mýtného. „Myslím si, že ještě by ruku v ruce s těmi zákazy a s tou objízdnou trasou po dálnicích mělo přijít i navýšení pokut do těch zákazů vjezdu, protože našich 2000 korun je doslova směšných,“ dodává starostka.

Například na Slovensku stojí porušení zákazu vjezdu vozidel nad 12 tun 1000 eur. Ministerstvo dopravy ale zpřísnění postihů nechystá. Ani vysoké pokuty by podle mluvčího Františka Jemelky problém nevyřešily. „Toto téma se otvírá vždy v souvislosti se začátkem zimního období, kdy kamiony vjedou, kam nemají, zaseknou se a znemožní další provoz. Pro řidiče, potažmo společnost dopravce je mnohem horší obchodní ztráta, která z takové situace vznikne,“ říká Jemelka.

Kvůli celkově hustému provozu obce okolo silnice I/56 usilují o zavedení celoročního zákazu. I proto, že silnice vede chráněným územím a okolo zdroje pitné vody pro velkou část regionu.

Spustit audio

Související