Kolik lidí skutečně zůstalo doma? Zjišťovali jsme, jak se projevilo omezení pohybu mezi okresy

19. březen 2021 12:37

Pomalu končí třetí týden přísného omezení pohybu v celé zemi. Až na výjimky, třeba kvůli cestě do práce, není možné opouštět okresy. Pomocí Atlasu mobility s využitím dat mobilních operátorů sledují pohyb lidí na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava (VŠB-TUO). A výsledek je možná překvapivý.

Miroslav Vozňák z VŠB-TUO si může vybrat jakýkoliv kraj, jakékoliv město. Anonymní data ukazují v jasném grafu, že třeba ve Frýdku-Místku lidí, kteří neopustili domov, téměř vůbec nepřibylo.

Čtěte také

„Zatímco tady na druhé straně je třeba zelená křivka Karviná, kde ten nárůst počtu nevyjíždějících je zhruba o 12 procentních bodů,“ ukazuje Vozňák.

Rekordní je v tomto první vlna pandemie loni na jaře, kdy se pohyb lidí propadl o desítky procentních bodů. Teď to ani není příliš poznat.

„Změnilo se to tak málo, že to sotva detekujeme. A je to v nárůstu řádově jednotek procentních bodů. Dá se říct, že vliv opatření, ke kterým došlo, tam nevidíme,“ poznamenal Vozňák.

Jsou ale výjimky. Třeba Středočeský kraj. Tam se je omezení pohybu lidí znát mnohem víc. „Pohyb mezi těmi okresy je teď zhruba na úrovni té jarní pandemie,“ dodal.

Tři týdny

A co se dá také vyčíst z grafů. Vždy, když se rozhodne o omezení pohybu lidí, má to s odstupem času dopad na počty nakažených. Odstup je ale docela velký.

„Tady ten nárůst poklesu mobility, to znamená, že tato fialová křivka nám jde nahoru – počet nevyjíždějících, tak se nám projeví poklesem nových případů zhruba za tři týdny. To je takový zajímavý jev, že ten pohyb a počet nových případů je provázán,“ upřesnil Vozňák.

Atlas mobility pracuje s anonymními údaji a na grafy nebo tabulky se může kdokoliv podívat. Je veřejně přístupný.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související