Lidé doma nesedí. A v Moravskoslezském kraji je pohyb lidí větší než jinde

6. listopad 2020 06:26

Dvakrát více lidí v ulicích a menší obavy z nákazy. Tak vypadá srovnání první a druhé vlny epidemie koronaviru, které dlouhodobě sleduje Vysoká škola báňská – Technická univerzita v Ostravě (VŠB-TUO). Zatímco na jaře se pohyb venku téměř zastavil, teď jsou po měsíci nouzového stavu vidět velké rozdíly v různých částech republiky.

Na jaře bylo těžké v Karviné někoho potkat. Teď je to naopak. Lidí v ulicích přibylo zhruba o pětinu oproti běžnému stavu. „Dokonce je tam nárůst mobility. V Karviné teď cestuje více lidí než obvykle,“ potvrdil Miroslav Vozňák z VŠB-TUO. Vychází z údajů takzvaného Atlasu mobility, který pracuje s anonymními pouze provozními daty mobilních operátorů.

Co o vás řeknou SIM karty

Pohyb několika milionů SIM karet každý den vyhodnocuje superpočítač na VŠB-TUO. Počítají se takzvaní nevyjíždějící, tedy lidé, kteří zůstávají doma. Podle Miroslava Vozňáka se na jaře nejvíce zastavil venkovní život v Praze. Teď to platí především na Ústecku, na rozdíl od opačné strany republiky.

Atlas mobility

„Největší nárůst počtu nevyjíždějících je v Ústí nad Labem, v Praze je to cca o 20 procent, zatímco v Moravskoslezském a Olomouckém kraji je to podstatně méně. Dokonce bych řekl, že Moravskoslezský kraj zůstává na svých číslech,“ dodal Vozňák.

Jedním z možných vysvětlení rozdílů třeba mezi hlavním městem a Ostravskem je podle něj počet lidí, kteří mohou pracovat z domu, což je třeba v oblasti těžkého průmyslu obtížné.

Pro zajímavost: Nejméně lidí zůstalo na podzim doma 25. října. Jen 12 procent. Byla to neděle a všude přálo počasí.

Průběžně aktualizovaný Atlas mobility je možné sledovat zde.

Další rekord Moravskoslezského kraje

V Moravskoslezském kraji přibylo ve středu rekordních 1757 nakažených koronavirem. Kraj vyzval k pomoci s péčí o nemocné ambulantní lékaře. Vyplývá to z informací takzvané chytré karantény, které zveřejnil hejtman Ivo Vondrák (ANO).

„Středeční data bohužel prokázala vůbec největší nárůst v celé České republice i v Moravskoslezském kraji. Odlehčujeme našim nemocnicím přesouváním pacientů na doléčení do určených zařízení. A alokují se další lůžka. Chtěl bych apelovat na ambulantní specialisty a praktické lékaře, aby nám pomohli,“ uvedl Vondrák.

autoři: Martin Knitl , tif
Spustit audio

Související