Komorní scéna Aréna uvede premiéru dlouho očekávané hry Slyšení

28. únor 2015
Dobré dopoledne , Dobré dopoledne

Konečné řešení židovské otázky očima jejího hlavního organizátora. To je ústřední téma nové hry ostravské Komorní scény Aréna, kterou uvede dnes večer v české premiéře. Jmenuje se "Slyšení" a pro divadlo ji napsal kmenový dramaturg Tomáš Vůjtek.

Hlavní postavou v jeho příběhu je nacistický úředník Adolf Eichmann. Autor v něm našel pojítko mezi tím, co se za války dělo v Ostravě, a nacistickými hrůzami ve zbytku Evropy.

„První transport, který Adolf Eichmann vůbec organizoval, byl do polského Niska nad Sanem. Měl být ukázkovým transportem, Eichmann chtěl dokázat, že to zvládne, že to umí. Takže tady se vlastně Eichmannova snaha být výkonným organizátorem transportů pojí s dějinami našich spoluobčanů,“ vysvětluje Tomáš Vůjtek.

Kvůli Slyšení Tomáš Vůjtek půl roku studoval historická fakta, samotnou hru pak napsal za necelé tři měsíce. Podobně jako ve hře "S nadějí, i bez ní" se ani tady Vůjtek nebojí použít sarkasmus a černý humor.

„Jestliže chceme dějiny pochopit, nesmíme se nadměrně dojímat a musíme se nějak dobrat k tomu, co je motivuje, co jimi hýbe. Jedině přes ten humor se můžeme něčeho dobrat. Nezměníme svět, ale lépe ho pochopíme,“ dodává dramaturg.

Hlavní roli psal Tomáš Vůjtek na míru herci Marku Cisovskému, který patří v Aréně ke služebně nejstarším. „Ten Tomáš to, myslím, docela vystihl – toho suchého úředníčka, který do poslední chvíle říká, že vlastně plnil jen svou povinnost,“ poznamenal herec.

Slyšení má v Ostravě premiéru v 18:30.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio