Komu prsa a komu stehna. Dá se rozhodnout, jak podělit kuřecí čtvrtky?
Komu by hospodyně měla dát na talíř prsa a komu stehna? Je v tom nějaký rozdíl? Pokud zvolíte stehno, zapomeňte na ohryzávání kosti.
Kuře bychom měli dostávat na talíř už naporcované, protože dranžírovat kuře, tedy vykosťovat ho a krájet na jednotlivé porce, umějí pouze zkušení číšníci. Ve středověku to byli takzvaní kráječi, kteří předkrajovali šlechticům u stolu kusy selete.
Dranžírovat u stolu je velmi náročné, a pokud se hostitelka k tomu uvolí, tak si musí být jistá, že dobře ovládá dranžírovací náčiní. To je úzká, dlouhá vidlička s dvěma dlouhými hroty a velmi ostrý dranžírovací nůž. Potom rozkrojí kuře napůl a odkrajuje jednotlivé části, zvlášť stehna, zvlášť prsa.
Komu servírovat co, je těžké rozhodnout. Hosté si v takových případech často mohou říct, o co by měli zájem. Mělo by ale platit, že prsa jsou sušší, nejsou tedy tak lahodná jako šťavnatá stehna. Proto nejvýznamnější hosté by měli dostat ty nejlepší kousky. A to jsou právě stehna, která mají plnoformátovou chuť, které můžeme u kuřete a drůbeže dosáhnout.
Mimochodem, když dostaneme stehno s kostí, budeme ho konzumovat příborem. Kost nebudeme ohryzávat. To učinila kdysi na konci 19. století královna Viktorie a všichni si dodnes myslí, že ji můžeme napodobovat. Ne, nemůžeme. Budeme jíst příborem tak, jak se hodí pro civilizovanou společnost 21. století.
KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ
Ladislav Špaček
Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.
Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.
Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.
Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.