Koronavirová omezení se divadlo i filharmonie snaží řešit vouchery

24. listopad 2021 07:50

Omezení proti šíření nemoci covid-19 se týkají i divadel. Například ostravské Národní divadlo moravskoslezské řeší už několik dní nápor dotazů a žádosti některých diváků  o vrácení vstupného nebo změnu termínu. Takzvané vouchery s náhradními termíny za vstupenky nabízí i pak i Janáčkova filharmonie Ostrava.

Na koncertě ostravské filharmonie dámy u vstupu do sálu kontrolují doklady o očkování nebo prodělané nemoci, testy nově uznat nemohou. Podle manažera orchestru Ondřeje Daňka je znát, že posluchače omezení obtěžuje.

Čtěte také

„Máme bezprostřední reakce, které jsou vesměs negativní, co se opatření týče. Ale byť samozřejmě ta emoce vyplyne na člověka, který je zrovna kontrola, tak věříme, že to nikdo nemyslí adresně na naše zaměstnance ani na muzikanty, ale je to prostě frustrace z opatření, která jsou vládou nařízena,“ řekl Daněk.

Janáčkova filharmonie Ostrava  pro lidi, kteří kvůli omezením nemohou přijít na koncert, zajišťuje vrácení vstupného nebo takzvané vouchery.

Poukaz na náhradní termín v budoucnu nabízí i Národní divadlo moravskoslezské. „Voucher má roční platnost a lidé si pak mohou vybrat jakékoliv představení, nebo si mohou přebookovat rovnou. Takže těch způsobů je víc. Pochopitelně i my saháme k vrácení peněz až v nejzazším místě. Kontakt se odehrává v naprosté většině elektronicky a v naprostém minimu je osobní,“ potvrzuje mluvčí divadla Šárka Swiderová.

Pokles zájmu až o desítky procent

Podle zkušeností divadla se většina diváků i v minulých týdnech prokazovala spíše očkováním, a jen asi deset procent příchozích negativními testy. Pokles prodeje vstupenek je ale i tak výrazný. „Ten pokles zájmu o divadlo s jakýmikoli zprávami o rostoucích číslech je okamžitý a jsou to desítky procent dolů už během listopadu,“ dodává mluvčí.

Neočkovaní herci, muzikanti nebo ostatní zaměstnanci kulturních institucí se pak musí povinně testovat.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související