Koronavirus způsobil na trhu práce problémy hned v několika odvětvích

1. červen 2020 12:10

Už 8800 firem z Moravskoslezského kraje požádalo úřad práce o pomoc v souvislosti s omezeními kvůli koronaviru. I přesto úřad práce počítá s tím, že nezaměstnaných lidí bude přibývat. A to hlavně těch, kteří pracovali v cestovním ruchu nebo pohostinství.

„Během hodiny bez práce, jednoduché rozhodnutí. Od poloviny března, kdy to přesně zarazili, do dnešního dne bez jakéhokoli příjmu i bez pomoci státu. Protože jsem pracoval na DPČ, tak ani na pracáku nic, nemám nárok. A protože je mi přes 60 let, tak práci na stálo v mém oboru neseženete,“ vysvětluje Jan Magnusek z Bruntálu. Pracoval jako kuchař a pizzař. Novou práci se mu podařilo sehnat pouze na dohodu v daleké Železné Rudě.

A právě lidé v pohostinství, ale třeba i turismu, jsou aktuální situací na trhu postižení nejvíce. „O zprostředkování zaměstnání žádají zejména lidé, kteří pracují v pohostinství nebo ve službách a cestovním ruch. Obdobná situace nastává také v oblasti automobilového průmyslu a u subdodavatelů působících v této oblasti,“ vysvětluje Vladana Piskořová z ostravského úřadu práce.

Propuštění v květnu jsou bez práce až v srpnu

Čtěte také

Pracovní agentury ale očekávají nárůst žádostí o práci až v průběhu prázdnin. „Spousta těch lidí práci ještě má, případně je na těch procentech doma. Nebo pokud byli propuštěni, tak si užívají volna, protože propuštění v Česku podle zákoníku práce znamená, že dnes vám dám výpověď a ta výpověď začíná platit až od prvního dne následujícího měsíce a je tam dvouměsíční výpovědní doba. Takže v podstatě lidé, které firmy propustily v květnu, budou bez práce fakticky až 1. srpna,“ vysvětluje prezident asociace pracovních agentur Radovan Burkovič.

Aby se bránilo větší míře propouštění, mohou firmy čerpat peníze z programu Antivirus. Podle úřadu práce si žádost o dotaci podalo v Moravskoslezském kraji 8800 zaměstnavatelů a většina už ji získala. I přesto úřad počítá s tím, že nezaměstnaných bude i nadále v kraji přibývat.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio

Související