Na úřadech práce přibývá žadatelů o sociální podporu. I kvůli koronaviru

5. květen 2020 07:50

Úřady práce čelí stále většímu náporu uchazečů o práci anebo žadatelů o státní podporu. Protože ale úřady fungují v omezeném režimu, v úředních hodinách se před nimi tvoří fronty. V nich jsou i ti, kteří přišli o práci právě v souvislosti s šířením koronaviru. Firmy musely výrazně utlumit výrobu.

Ještě před otevřením stojí před úřadem práce v Ostravě fronta. Včera například asi 20 lidí. Jeden z čekajících potvrdil, že zrovna přišel o místo. A jinde nabízí, jak říká, málo peněz. Anebo starší žena. Moc se bavit nechce, brala by prý ale cokoliv.

Čtěte také

Celkově se v celém Česku nezaměstnanost zvýšila z březnových 3 na dubnová 3,4 procenta. Přibylo 53 tisíc nových nezaměstnaných, potvrdila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

„Nově evidovaní uchazeči přicházeli z oblasti služeb, to znamená stravování, maloobchod, velkoobchod, hotelnictví, silniční nákladní doprava a pak také zprostředkování služeb. Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti byl ve všech 77 okresech,“ upřesnila ministryně.

Podrobnější informace z jednotlivých krajů i okresů úřad práce zveřejní ve čtvrtek a ve vysílání Českého rozhlasu uslyšíte podrobnosti. Podle ministryně Maláčové se už ale objevují první zprávy o hromadném propouštění. Zatím se zřejmě našeho kraje netýkají. „Největší přelom očekáváme na konci května a začátkem června,“ dodala Maláčová.

A ještě dvě čísla, která už známe. Celkově je v Česku přes čtvrt milionu lidí bez práce. Volných míst jen za poslední měsíc ubylo téměř 10.000.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související