Povinná karanténa komplikuje život lidem v těšínském příhraničí

1. květen 2020 05:00

Omezení na hranicích stále hůře snášejí obyvatelé těšínského příhraničí. Mnozí z nich už týdny neviděli své rodiny a mají strach, že přijdou o práci. Nejvíce kritizují polskou vládu. Z české strany sice hranici překročit mohou, ale v Polsku je okamžitě čeká dvoutýdenní karenténa a tak je pro řadu rodin hranice prakticky stále uzavřená.

Stefan Michalik žije v Havířově. Teď stojí na hraničním mostě v Českém Těšíně a  ukazuje polský pas. „Jsem Polák trvale žijící v Česku. Jsem tady sám, celou rodinu mám v Polsku,“ říká.

Čtěte také

Když odchází od hlídky, rozhoduje se, že hranici raději nepřekročí. „Říkali mi, ať neriskuji. Že když tam vjedu, tak mne v Polsku čeká čtrnáctidenní karanténa. Takže raději zůstanu zde,“ dodává pan Michalik.

Takových příběhů nabízí těšínské Slezsko desítky. Třeba tahle parta horníků s tmavými linkami kolem očí pracuje na šachtě ČSM v Karviné, ženy a děti neviděli týdny. „Bydlíme tady kousek, dva kilometry od hranic,“ popisují. Také nemohou za svými blízkými. Jsou přesvědčeni, že by přejezdem nikoho neohrozili. „Jezdíme jen do práce a z práce domů, nikam jinam,“ krčí rameny.

Čtěte také

A pak jsou tady obrácené příběhy. Lidé žijí v Česku, ale pracují v Polsku – jako třeba Viola, která bydlí v Českém Těšíně, ale pracuje v Těšíně v Polsku. „Nemůžu se dostat do práce a nevím, jak dlouho to ještě potrvá. A mám strach, abych o tu práci ještě nakonec nepřišla,“ bojí se.

Na břehu Olše z polské strany visí mnoho transparentů, na jednom z nich je nápis – Čekám na tebe, Regi.

Spustit audio

Související