Poláci i Češi z Těšína si po uzavření hranic píšou vzkazy na břehy řeky Olše

24. březen 2020 07:10

Lidé z Cieszyna i Českého Těšína si na nábřeží řeky Olše vyvěšují vzkazy. Hranice jsou za zavřené a tak za sebou nemůžou. Rozměrné plakáty s nápisy jsou tam už celkem tři. Češi i Poláci totiž vnímají Těšín jako jedno město a teď si prostě chybí.

Banery s  nápisy teď zdobí nábřeží řeky Olše v Česku i Polsku. S originálním vzkazem přišli jako první Poláci a Češi hned zareagovali.

Čtěte také

„Ráno jsme se vzbudili a viděli už fotky na sociálních sítích. Vzhledem k tomu, že je to opravdu velmi krásné gesto z polské strany, které zahřálo u srdíčka, že nebyla jiná možnost než co nejrychleji sehnat partu kamarádů, materiál a co nejdřív odpovědět,“ říká jeden z autorů českého banneru Dominik Folwarczny.

S výrobou mu pomáhali kamarádi. „Kluci mi zavolali, když sháněli materiál, jestli něco nemám. No a z původně asi dvacetiminutové práce, kdy se jen nastříká odpověď, byla čtyřhodinová, protože jsme si řekli, že to uděláme trošku profi,“ směje se Jakub Kaleta.

Odpověď Dominika a jeho kamarádů

Oběma teď chybí nejen Polsko jako takové, ale i kamarádi, které tam mají. Dominik například polštinu i studuje. S autory prvního vzkazu se přitom před výrobou bannerů vůbec neznali.

„Až teprve tato akce zapříčinila to, že jsme se seznámili. Dříve jsme vůbec nevěděli, o koho jde. Dnes jsme v kontaktu, píšeme si. A až to všechno skončí, tak se určitě potkáme,“ plánuje Dominik.

Rozdělení města tak paradoxně lidi z Polska i Česka ještě víc sblížilo. Nezávisle na vzkazu, který tam vyvěsili Jakub s Dominikem, krátce na to přibyl další, s nápisem Chybíte nám Poláci.

Na českém břehu se pak objevil ještě jeden nápis
Spustit audio

Související