Senioři vrací úder: Sto už jich neušiju, ale šiji s radostí, že někomu pomohu

23. březen 2020

České domácnosti se kvůli koronaviru mění na krejčovské dílny. A v některých rodinách se do šití roušek zapojují i ti nejohroženější – senioři. Zákeřné nemoci se rozhodla vrátit úder i matka naší kolegyně Andrey Čánové.

Moje mamka se jmenuje Věra, je jí 83let, má těžkou artrózu nohou, a už taky ušila pár roušek pro rodinu. „Já už jich neušiju sto, protože jsem opravdu stará a nemocná, ale šiji s radostí, že někomu pomohu a zachráním před tou hrůzou,“ říká.

Moje mamka seniorka učila ve školce a vlastně celý můj život provází její rukodělné výrobky. „Přešívalo se – ze svých sukní jsem šila dětské sukýnky, z taťkova trička jsem ti něco ušila. Šila jsem hodně,“ vzpomíná.

Musíme to dát!

Čtěte také

Jako malá holka zažila válku. „Válka byla horší, protože nebyly ty technické vymoženosti, jako jsou dnes. Telefon, internet... to nebylo. A místo aut se střílelo. Tak, jak teď pořád jezdí auta, tak tehdy se pořád střílelo,“ přirovnává.

„Máme možnosti, jaké kdysi vůbec nebyly. Máme vyškolený zdravotní personál, máme techniku. Musíme to dát!“ uzavírá reportáž v mém bývalém pokojíku v ostravské Staré Bělé mamka.

Máme možnosti, jaké kdysi vůbec nebyly. Musíme to dát!
Spustit audio

Související