Krajský soud poslal do úpadku hutní společnost Liberty Ostrava

21. červen 2024 14:34

Krajský soud v Ostravě dnes poslal do úpadku hutní společnost Liberty Ostrava. Firma na sebe minulý týden podala insolvenční návrh. Má dluhy za víc než 5 miliard korun a nezaplatila zaměstnancům květnové výplaty.

Insolvenčním správcem huti bude pražská společnost TP Insolvence. „Insolvenční soud konstatoval úpadek dlužníka Liberty Ostrava, jmenoval insolvenčního správce a předběžný věřitelský výbor. V tuto chvíli ovládá společnost insolvenční správce a rozhoduje o tom, co se v Liberty bude dít či se nebude dít,“ potvrdil mluvčí soudu Igor Krajdl.

Čtěte také

Odbory Liberty podle předáka Petra Slaniny doufají, že huť koupí nový majitel, který bude schopný zachovat výrobu. „Jde vyloženě o ty dluhy, které tady udělal nynější vlastník. Zařízení jako takové je nachystáno k provozování – od koksovny, přes vysokou pec, až po ocelárnu, rourovnu a válcovny. Ocel má budoucnost a my se tímto snažíme zaměstnance uklidnit,“ doplnil Slanina.

Insolvenční správce má soudu nejpozději do 18. října předložit seznam přihlášených pohledávek. Přezkumné jednání se bude konat 28. listopadu, schůze věřitelů o den později. V prozatímním věřitelském výboru bude za zajištěné věřitele státní pojišťovna EGAP a banka Greensill, za nezajištěné věřitele pak dodavatel energií Tameh Czech, který sám skončil v úpadku v prosinci, rakouská společnosti Danieli a ostravský Reelgate.

Převážná část zaměstnanců, kterých má podnik zhruba 5000, je od loňska doma. Firma už dříve uvedla, že náklady na mzdy činí měsíčně necelých 300 milionů korun. Moravskoslezský kraj zaměstnancům nabízí bezúročnou půjčku 25.000 korun na překonání nejhoršího období. Na půjčky má připraveno 125 milionů korun.

Spustit audio

Související