K zaměstnancům Liberty Ostrava míří finanční pomoc státu a kraje

14. červen 2024 16:10

Všem pěti tisícům zaměstnancům ostravské huti Liberty nabízí Moravskoslezský kraj bezúročnou půjčku. O vyplacení 25 tisíc korun si lidé mohou požádat hned v pondělí. Krajský úřad společně s úřadem práce v huti zřídí dočasnou kancelář, kde si lidé zažádají i o květnovou výplatu. Huť je v insolvenci a na mzdy nemá.

Od pondělí bude v budově areálu huti fungovat kancelář, ve které budou pro zaměstnance dvě důležitá místa. Na jednom si požádají u úředníků z Úřadu práce o vyplacení květnové výplaty. V druhém úseku si od zaměstnanců kraje mohou zažádat o půjčku ve výši 25.000 korun. První platby by se pak podle hejtmana Moravskoslezského kraje Josefa Bělici (ANO) mohly na konto zaměstnanců převést ještě v pátek.

Čtěte také

Půjčka má pracovníkům pomoct překlenout období bez výplaty. Množství z nich totiž podle odborářů nemá žádné finanční rezervy a květnovou výplatu nedostali. Kdy přesně zaměstnancům přistane na účtech i květnová výplata, se zatím neví. Odhad odborářů je v rozmezí několika týdnů.

Kraj pro zaměstnance zřídil i bezplatnou informační linku, která už funguje. A formuláře se žádostí o půjčku lidé najdou na webových stránkách kraje.

Bezplatná linka 800 023 800, kterou zajišťuje Moravskoslezský kraj, bude fungovat v pracovní dny od 8 do 17 hodin. Poradí lidem například jak řešit nevyplacené mzdy, jaká mají práva a nároky po propuštění, a podobně.

Odboráři se shodují, že atmosféra v huti je napjatá. Pracovníky samozřejmě nejistota výplaty trápí. I proto se podle předsedy Odborového svazu KOVO Romana Ďurči snaží odbory se zaměstnanci komunikovat a upozorňovat je na to, aby ještě výpověď nedávali, nepodléhali panice, protože výpovědí by o vyplacení květnové výplaty vlastně přišli a uzavřela by se jim i možnost žádat o bezúročnou půjčku.

V ideálním případě by podle odborářů nastala ta situace, kdy se huti podaří udržet kolem 5000 současných zaměstnanců, a to až do doby, než získá nového majitele. Připomeňme, že v současnosti v huti pracuje jen asi 1700 z nich. Ostatní jsou od prosince doma.

Spustit audio

Související