Krajský soud v Ostravě v kauze Studénka vyzkoušel zvukového robota, urychlil tím čtení spisů

8. září 2020 06:10

Krajský soud v Ostravě znovu řeší kauzu vlakového neštěstí ve Studénce. Dvanáct let od železniční tragédie stále není jasné, kdo je za pád mostu na železniční trať zodpovědný. Náraz vlaku do mostní konstrukce nepřežilo 8 lidí. Okresní soud už dva krát obžalované především z řad stavebních firem zprostil viny.

K soudu přišel i Richard Salomon, cestující, který vlakem před 12 lety cestoval na koncert kapely Iron Maiden, dodnes se potýká s psychickými problémy.

Čtěte také

Justice kauzu Studénka řeší už 9 let. Odvolací senát musel na začátku jednání zopakovat, co už ve spisech je. Protože jde o obsáhlé listiny, soud využil speciální zvukový program, který umí zrychleně číst texty.

Okresní soud už dvakrát obžalované zprostil, protože podle novojičínského soudce se nepodařilo zjistit, proč most spadl. S tím ale nesouhlasí krajský státní zástupce Pavel Šára, podle něj je takové rozhodnutí neodůvodněné a nezákonné.

„Spatřuji zejména pochybení nalézacího soudu v tom, že řádně nevyhodnotil závěry všech znaleckých posudků opatřených ve věci. Naše vyhodnocení těchto posudků je rozdílné od okresního soudu a na tom stavíme naše odvolání,“ upřesnil Šára.

Advokáti obžalovaných stále trvají na nevině svých klientů. Jeden z nich Tibor Rovňák potvrzuje, že jde počtem znaleckých posudků o mimořádnou kauzu.

Krajský soud vyčlenil na projednávání kauzy svou největší soudní síň a rezervoval ji prozatím na týden.

Spustit audio

Související