Krajští hasiči zakončili sérii společných cvičení s kolegy ze Slovinska a Černé Hory

18. prosinec 2018

Několik kurzů ve Slovinsku a Černé Hoře absolvovali v posledních letech krajští hasiči. Se svými kolegy cvičili záchranu lidí a zásahy v náročných přírodních podmínkách, a to v rámci projektu Direct.

Krajští hasiči si vyzkoušeli práci v prostředí, se kterým se příliš v našich podmínkách nesetkávají. Cvičili třeba záchranu lidí z divoké vody.

„Tento výcvik se konal v Černé Hoře a přírodní podmínky byly opravdu natolik kvalitní, že to velmi pomohlo zlepšit odbornou přípravu a znalost této taktické stránky. U nás je kvůli suchu problém udělat kvalitní výcvik na tekoucí vodě,“ říká hasič Tomáš Přinosil, který všechny výcviky absolvoval.

Hasiči z Česka, Slovinska a Černé Hory se v Ostravě cvičí v záchraně lidí

Hasiči z Česka a Slovinska cvičně zpevňují betonovou konstrukci mostu

Jak zachránit lidi ze zřícených budov nebo ze zasypaných výkopů. To všechno učí v těchto dnech hasiči z Moravskoslezského kraje kolegy ze Slovinska a Černé hory. Týdenní kurz je poslední ze série sedmi společných cvičení. I když si hasiči ze tří zemí občas úplně přesně nerozumí, nakonec všichni chápou, co je při takovém cvičení nutné udělat.

Většinou trvaly pět dní, a zatímco čeští hasiči nabídli svým kolegům nejnovější technologie, oni jim zase náročnější terén ve Slovinsku a Černé Hoře. „Jeden den jsme absolvovali výcvik v kaňonu, kde jsme prováděli různé záchranné činnosti v kombinaci zima, voda, lanová technika. Hasiči tam poznali, jak je to v těchto podmínkách fyzicky velmi náročné,“ dodává Tomáš Přinosil.

Na výcvik se ale nedostali všichni. Ostatním kolegům pak zkušenosti předávali na workshopech. „Vždycky to byly dílčí týmy, do kterých byli lidé vybíráni na základě jejich zkušenosti nebo pozic v rámci hasičského záchranného sboru,“ říká Jiří Němčík z integrovaného bezpečnostního centra.

Krajští hasiči pak ve Slovinku cvičili také zásahy pomocí lezecké techniky a nebo likvidaci rozsáhlých přírodních požárů.

Spustit audio

Související