Králem bahniště pod vrcholem Filipky je kanec Vilda

18. prosinec 2015

Jmenuje se Vilda a pochází z Debrecínu. Teď váží asi 250 kilogramů a v dospělosti bude ještě těžší. Na Filipku se přitom dostal jako desetikilové selátko.

Kanec Vilda je kmenovým zvířetem chovu maďarského plemene mangalic Rudolfa Chvála a obývá bahniště v kopcích na pomezí Hrádku a Návsí na Frýdecko-Místecku.

„Plemeno je maďarský národní chov, jmenuje se mangalica, pastevní prase. To znamená, my ho krmíme - buď, že se pase, anebo mu dáváme takovou směsku senáže a šrotu. Zajímavé je tím, že dorůstá váhy až 500 kilogramů a maso a sádlo obsahuje 75 procent zdravého cholesterolu,“ popisuje chovatel Rudolf Chvál.

Protože má dlouhou vlnitou srst, může vám trochu připomínat i ovci. Díky tomu ale přežije i mínusové teploty. „Plemeno tady u nás nebylo až tak časté, teď už se vyskytuje častěji. Já mám momentálně v chovu asi padesát mangalic,“ dodává chovatel.

Připomněl také, že tradiční maďarské speciality se vyrábějí právě z jejich masa. „Ono má takové mramorové maso. Má tam drobné žilky toho vynikajícího sádla a z masa mangalic se dělají čabajské klobásy a všechny ty maďarské salámy,“ vysvětluje dále Rudolf Chvál.

Pod vrchol Filipka na Frýdecko-Místecku vás zveme v našem magazínu Křížem krajem – záznam pořadu si poslechnete kliknutím na odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Spustit audio