Křížem krajem: Kráska mezi radnicemi

10. červenec 2014

Víte, kde mají obrovské originální lustry, kterými umí prolézt jen šikovný restaurátor? Za takovými byste se museli vydat na radnici městského obvodu Slezská Ostrava. Její interiéry prošly renovací a nový lesk dostala mimo jiné i pozoruhodná svítidla.

Tak trochu netypický výlet můžete zažít, když se vypravíte na radnici ve Slezské Ostravě. Historický a památkově chráněný dům nad řekou Ostravicí je opravený a po renovaci jsou i jeho interiéry. Mají skoro zámeckou atmosféru, potvrzují ti, kteří sem za úředníky chodí.

Čtěte také

Vůbec nejzajímavější je hlavní schodiště s dochovanými dobovými svítidly. Právě s originálními lustry měli restaurátoři plné ruce práce.

„Tady třeba ta dlažba je nově doplněná, nebyla tady. Takže jsme nakonec nechali odebrat vzorky,“ vysvětluje tajemník úřadu Gustav Kuchař.

Na radniční věž se zvonkohrou se sice běžný člověk nedostane a rozhlédnout po okolí nemůže, mrzet ho to ale nemusí. Slezskoostravská radnice nabízí mnohem pozoruhodnější věci k vidění uvnitř.

Radnice ve Slezské Ostravě (na snímku z roku 2005)

Nedávno prošly rekonstrukcí taky interiéry. Tým odborníků měl plné ruce práce například s originálními světly, říká restaurátor Tomáš Skalík. Opravovali závěsné lustry v obřadní síni i jedinečná nástěnná svítidla. Jsou se skleněnými závěsy a jsou vlastně nejkomplikovanější.

Ostatně i díky svítidlům si návštěvník může i na radnici připadat trochu jako na zámku a lidé takovou atmosféru podle tajemníka Gustava Kuchaře vnímají.

„To říkají lidé, kteří tady občas přijdou – například si sjednat termíny pro uzavření manželství nebo někteří hosté,“ dodává Kuchař.

Spustit audio