Křížem krajem: Na výletě v záchranné stanici živočichů

31. květen 2013

Třicet let fungování oslaví letos na podzim Záchranná stanice v Bartošovicích na Novojičínsku. Funguje jako zvířecí špitál, lázně i azyl pro opuštěné v jednom.

Setkání s člověkem bývá pro volně žijící zvířata často pohromou. Střety s auty, popálení proudem či zdánlivě opuštěná mláďata jsou často na začátku všech zvířecích příběhů, které řeší záchranná stanice v Bartošovicích na Novojičínsku. A je to zase člověk, který se tamním obyvatelům snaží nabídnout pomoc, bezpečí a šanci na návrat.

Ve stanici v Bartošovicích funguje taky centrum ekologické výchovy, ostatně i kvůli tomu je vyhledávaným cílem školních výletů a dalších exkurzí. Předškoláci, kteří do Bartošovic přijeli na exkurzi, stojí před obrovskou voliérou orlice Sherry a někteří z nich zapomínají údivem pusu zavřít. Orlice je totiž obrovská a vlastně i přes pletivo docela blízko.

„Je to orel skalní, ale není to ta hodná teta. Tady ta byla zabavena Českou inspekcí životního prostředí, takže někdo ji přivezl, propašoval někde z východu. A její hlavní problém je v tom, že ona byla odchována člověkem od úplně malinkatého mláděte. Dodneška si myslí, že patří mezi lidi,“ vysvětluje dětem z mateřské školy z Rybí pracovník stanice Jan Kašinský.

Záchranná stanice v Bartošovicích má za sebou dlouhá léta činnosti, a prací profesionálního týmu si zajistila slušné renomé. „Naše stanice byla první ve střední Evropě. Má za sebou 30 let fungování, tak si myslím, že se do povědomí dostala. Dnes už funguje v Česku třeba Národní síť záchranných stanic a máme to území republiky rozdělené,“ popisuje Petr Orel, který stanici šéfuje.

Rozhlasový výlet do záchranné stanice a centra ekologické výchovy můžete podniknout prostřednictvím záznamu pořadu Křížem krajem v iRadiu.

Spustit audio