Křížem krajem: Rezavka, přírodní rezervace uprostřed Ostravy

3. květen 2013

Z jedné strany dálnice, z další železnice a k tomu ještě i s tisíci aut denně ulice Rudná. Právě tyto dopravní komunikace vymezují více než osmdesátihektarové území přírodní rezervace Rezavka, které se nachází přímo uprostřed Ostravy.

Do Rezavky, přestože se nachází na poměrně nečekaném místě, zalétá ledňáček říční, kvete chráněná lilie zlatohlavá a usadil se tady nově i bobr. Turisté a výletníci se do rezervace mohou dobře dostat z komunikace Rudná.

„Když půjdeme kousek dál, jakmile se od cesty kousek posuneme, uvidíte, co dokáží stromy. Vytvoří takovou krásnou přírodní clonu, co se týče hluku a prašnosti,“ říká Alena Punčová z Českého svazu ochránců přírody.

Spolu s dalšími nadšenci o Rezavku pečují a mapují zdejší chráněné rostliny a ohrožené živočichy. „Je to přírodní klenot, jedna radost. Myslíme si, že spousta i Ostravanů neví, že to tady je,“ dodává ochránkyně přírody.

Jako doma je v Rezavce také přírodovědec Jan Majer. Právě on se před lety zasloužil o zřízení přírodní rezervace.

„Kromě lilie zlatohlavé jsou tady ještě kruštíky, ale hlavně jsou tady zástupci karpatské flóry. Člověk si řekne, že Karpaty jsou daleko, ale vlivem řek dochází tady k vysemenění těch rostlin. Jsou tady také vzácné druhy hub,“ upozorňuje přírodovědec.

Vedle rostlin obývá přírodní rezervaci mnoho rozmanitých druhů živočichů – od ptáků a obojživelníků, přes prase divoké, až po bobří rodinku. Více si o nich můžete poslechnout v Křížem krajem, jehož záznam najdete zde, v iRadiu.

autor: čan
Spustit audio