Krnovská nemocnice uzavře odběrové i očkovací covidové centrum

28. únor 2023 06:37

Krajská nemocnice v Krnově na Bruntálsku uzavře odběrové i očkovací covidové centrum. Důvodem je minimální zájem o očkování i PCR testy, Centrum ukončí svou činnost poslední únorový den, sdělila mluvčí nemocnice Květa Urbánková.

Zatímco ke konci loňského roku projevily o očkování zájem ještě stovky lidí, v novém roce se počet zájemců snížil na jednotky. Téměř také vymizely žádosti o PCR testy. Provoz covidového centra tak podle mluvčí už není potřebný.

Čtěte také

„Pokud budou mít lidé nadále zájem o PCR test nebo očkování, nebudou už volat do nemocnice, ale svému praktickému lékaři. Ti mají možnost objednat si jak očkovací látky, tak výtěrový set,“ uvedla náměstkyně pro léčebnou péči Marie Žaloudíková.

Samostatné očkovací a odběrové místnosti byly v krnovské nemocnici zřízeny s nástupem covidové pandemie. V letech 2020 a 2021 byla pracoviště výrazně vytížená. „V dobách nejsilnějšího provozu jsme očkovali denně 500 lidí, dvě očkovací místnosti byly otevřené 28 dní v měsíci. Odběrové centrum bylo v těchto časech v provozu pět dní v týdnu, testy každý den podstoupilo 150 až 180 osob,“ připomněla Žaloudíková. Podle mluvčí nemocnice prostory využije pro ambulanci chronické bolesti, včetně infuzní terapie.

Podle údajů ministerstva zdravotnictví bylo v regionu za poslední týden 443 potvrzených případů covidu-19. Za posledních sedm dní je v kraji 37 nakažených na 100.000 obyvatel. V celé republice připadá za poslední týden 64 nakažených na 100.000 obyvatel. V uplynulých sedmi dnech zaznamenaly laboratoře v kraji nejvíc nových nákaz v pondělí, a to 106. V posledním týdnu v souvislosti s koronavirem zemřeli dva lidé.

Od začátku pandemie se v Moravskoslezském kraji prokázalo 495.316 případů nákazy koronavirem včetně reinfekcí a zemřelo 5433 nakažených lidí. V regionu se zhruba 1,2 milionu obyvatel bylo dosud podáno 1,871.396 milionu očkovacích dávek.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související