Kvalita ovzduší v Moravskoslezském kraji se výrazně zlepšila

24. leden 2019

Kvalita ovzduší v Moravskoslezském kraji se zlepšila a meteorologové tak v noci na dnešek a dnes odvolali některá upozornění související se stavem ovzduší. Na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku byla nejprve odvolána regulace a následně dopoledne i smogová situace, která vyhlášení regulace předchází. Na Třinecku je regulace rovněž odvolána, ale smogová situace tam zůstává v platnosti.

Podniky tak již nemusí dodržovat regulační opatření. Ve zbytku kraje pak byla odvolána smogová situace a aktuálně tam neplatí žádné upozornění. Vyplývá to z dat Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Také podle předpovědi na dnešní den by se situace mohla dál zlepšovat. „Rozptylové podmínky budou dobré. Průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace prašného aerosolu se budou pohybovat nad hodnotou, místy kolem hodnoty stanoveného imisního limitu 50 mikrogramů na metr krychlový,“ uvedli meteorologové.

Průměrné denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší byly ráno na Třinecku ještě nad dvojnásobkem mezní hranice, 123 a 119 mikrogramů na metr krychlový. Ve zbytku regionu už se dostaly pod tuto hodnotu. Také podle aktuálních hodinových koncentrací meteorologové situaci v převážné části kraje ráno hodnotili jako uspokojivou či dobrou.

Kvalitu ovzduší neovlivňuje jen průmysl, problematická jsou také lokální topeniště. V kraji už několik let funguje projekt dotací na kotle, které mají lidem umožnit obměnit neekologické kotle za šetrnější k životnímu prostředí. V topné sezoně jsou problémy se smogem největší. Vliv na ovzduší má i doprava a také poloha kraje blízko Polska, kde nejsou tak přísné ekologické limity.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související