Kvůli neshodám se stavební firmou Kopřivnice přerušila rekonstrukci centra města

2. září 2021 13:24

Dělníci opustili opravované centrum Kopřivnice. Město stavbu za 120 milionů korun přerušilo po neshodách se stavební firmou. Radnice firmě vyčítá, že nedodává vzorky použitých materiálů a špatně komunikuje. Firma svou chybu ale odmítá a chce s městem jednat o obnovení prací.

„Chodím tady pravidelně a neděje se tady nic. Snad to stihnou do toho roku 2023,“ říkají pan Vladimír a paní Veronika. Dva z několika stovek lidí, kteří denně procházejí centrem města a sledují ztichlé staveniště před Kulturním domem.

Stavební firma tam začala na jaře s pracemi na zatrubňování Kopřivničky. Město ale před několika týdny práce zastavilo. Podle Jiřího Štěpána z odboru rozvoje města za to mohly neshody se stavební firmou.

Čtěte také

„Byly rozpory se zhotovitelem, co se týká způsobu schvalování dalšího postupu a použitých materiálů, proto jsme dočasně nedovolili pokračovat v zasypávání. Byla to například velikost kameniva a další použité materiály jako geotextilie a podobně,“ říká.

Podle Milana Vokouna ze stavební firmy Geosan, která rekonstrukci města provádí, je ale záměna materiálů v současnosti nezbytná pro dodržení termínů.

„Tím, že je stavebnictví v takové situaci, že je nedostatek materiálu, tak aby stavba mohla pokračovat, bude docházet i k tomu, že když projektovaný materiál chybí, nezbývá než předložit podobný materiál a s městem se o záměně dohodnout,“ vysvětluje Vokoun.

„Je pro nás trošku překvapující, že lidé, kteří s námi spolupracují a stavbu dozorují, vyžadují ty věci v tak detailní míře, až se nám někdy zdá, že kvůli banálním věcem zbytečně stojíme a nemůžeme pracovat,“ dodává stavař.

Vokoun současně ujistil, že prodleva, která vznikla, se na termínu dokončení neprojeví.

I díky jednáním mezi městem a stavební firmou by mělo opět dojít k obnovení prací. Ty by se měly rozběhnout hned, jakmile to umožní počasí.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio