Kvůli nízké nezaměstnanosti chybějí menším obcím lidé na veřejně prospěšné práce

27. srpen 2018 11:11

Menší města a vesnice mají problém s nedostatkem lidí na veřejně prospěšné práce. Může za to nízká nezaměstnanost a podle radnic není takzvaně z čeho brát. A když už někoho zodpovědného najdou, musí ho podle nařízení úřadu práce po roce vystřídat a hledat nového člověka.

Ve Vrbně pod Pradědem měli dřív deset veřejně prospěšných pracovníků. Pomáhali s úklidem města. Teď je jich ale jenom šest. Systém povinného střídání se vůbec neosvědčil. Myslí si Miloš Lasota, který má takzvaná vépépéčka na starosti.

Čtěte také

„Problém je v tom, že se po určitém období musí celá ta garnitura vyměnit. A my je musíme všechno učit – zametat, kde mají zametat a co mají dělat – a to je zdržování. Výhodou by bylo, kdyby ti lidé dělali déle,“ říká Lasota.

A když se k tomu připočítá nízká nezaměstnanost, musí vzít prakticky kohokoli. „Vzít takového člověka je vlastně zbytečné, protože když mu ráno dáte práci, za dvě hodiny ho najdete s tím, že neudělal vůbec nic. Takže práce není žádná a je zbytečné ho tady mít,“ dodává.

Úřad práce to ale vidí jinak. Nutné střídání veřejně prospěšných pracovníků nabídne tuto šanci většímu počtu lidí, kteří by jinak běžné zaměstnání nenašli, potvrdila mluvčí úřadu Kateřina Beránková. Jsou ale i výjimky. Například pro zdravotně postižené pro ty, kterým hrozí sociální vyloučení. „Vždy je ale třeba každý takový případ posuzovat individuálně,“ upozorňuje Beránková.

Ministerstvo práce a sociálních věcí potvrdilo, že změny v oblasti veřejně prospěšných prací neplánuje. Důvodem je, podle vyjádření ministerstva, že ti co se osvědčí při práci pro obec, jsou schopni si najít jiné místo. A na pozici veřejně prospěšného pracovníka nastoupí další zájemce z řad dlouhodobě nezaměstnaných.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související