Kvůli rostoucím cenám energií univerzity hledají možnosti jak ušetřit

13. září 2022 11:17

Výměna běžných žárovek za úsporné nebo vypnutí teplé vody. To jsou jen některá omezení, která momentálně zvažují univerzity v kraji kvůli energetické krizi. Například Vysoká škola báňská v Ostravě má energie oproti loňskému roku dvojnásobně dražší. A proto musí šetřit.

Jedním z možných mnoha opatření, které Ostravská univerzita zvažuje, je zastavení teplé vody na toaletách. „Dále zvažujeme výměnu žárovek za úspornější, vypnutí reklamních svítidel, nebo také koncentrace studentů v rámci zkouškového období do méně budov či místností,“ říká mluvčí univerzity Lucie Fremrová.

Liberecká univerzita bude například zkracovat zimní semestr. „Naším cílem je nepřevádět tu zátěž na studenty a zaměstnance. Bereme ji na sebe, tudíž nechceme zkracovat semestr. Úplně nejzazší možností, kterou zvažujeme, je posunutí začátku letního semestru o jeden nebo dva týdny,“ dodává mluvčí.

Ostravská univerzita teď sbírá podněty fakult, kde všude by se dalo ušetřit. Finální opatření přijme, až bude mít návrhy kompletní a taky bude znát konečnou cenu energií, které v tuto chvíli teprve soutěží.

Oproti tomu VŠB-Technická univerzita Ostrava už teď ví, že za energie oproti loňskému roku zaplatí dvojnásob. „Úspory se u nás teprve diskutují a zvažujeme různá opatření. Může jít například o snížení teploty v kancelářích o jeden stupeň, regulace topení v málo využívaných prostorách. Další možností je možná i regulace přístrojů, které mají vysoký odběr elektřiny,“ vysvětlila mluvčí Petra Halíková.

„Samozřejmě průběžně – nejen v této situaci – pracujeme s fotovoltaickými elektrárnami nebo s výměnou svítidel,“ doplnila Halíková.

Úsporná opatření bude zavádět i Slezská univerzita v Opavě. Potvrdila to mluvčí Karin Martínková. Stejně jako v Ostravě ale škola teprve sbírá podněty ze všech fakult.

Spustit audio

Související