Kvůli střelbě v Dolní Lutyni na Karvinsku policie obvinila 64letého muže

10. říjen 2020 05:00

V souvislosti se středeční střelbou v Dolní Lutyni na Karvinsku policie obvinila čtyřiašedesátiletého muže z pokusu o vraždu a násilí proti úřední osobě. Po slovním konfliktu podle ní střílel samopalem z okna prvního patra rodinného domu po sedmadvacetiletém muži. Když se jej na útěku snažili policisté zastavit, najížděl na ně autem.

Při domovní prohlídce policisté u obviněného našli další zbraně, mimo jiné dalších šest samopalů. ČTK to sdělila policejní mluvčí Pavla Jiroušková. Jen shodou okolností podle ní při střelbě nebyl nikdo zraněn. Sedmadvacetiletému muži, který stál na pozemku domu s dalšími lidmi, se podařilo skrýt za auto.

Čtěte také

Útočník se snažil ujet autem. Jiroušková uvedla, že na výzvy policistů nereagoval a najel na ně, takže museli uskočit. K zastavení auta následně policisté použili služební zbraně, přičemž čtyřiašedesátiletého muže zasáhli do nohy.

Zbraň, ze které obviněný střílel, policie zajistila u jeho jednadvacetiletého příbuzného. „Ten ji chtěl před policisty uschovat a z domu před příjezdem hlídky utekl, poté byl zadržen v Bohumíně. Další zbraně, zejména útočné, policisté zajistili také při domovní prohlídce,“ uvedla mluvčí. Doplnila, že to bylo šest samopalů, dvě pušky a 400 nábojů. Obviněný podle ní nemá zbrojní průkaz. Zbraně se budou odborně zkoumat.

„Není vyloučeno, že v následujícím období po obdržení znaleckých posudků a odborných vyjádření – například z oboru balistika, se bude rozšiřovat trestní stíhání obviněného muže,“ uvedla Jiroušková. Obviněnému nyní hrozí deset až 18 let vězení.

Policie během středečního večerního zásahu v Dolní Lutyni evakuovala obyvatele okolních domů kvůli obavám z úniku plynu. Ten se nepotvrdil.

zdroj: ČTK
Spustit audio