Kytarista Luboš Andršt má v ostravském rozhlase desítky nahrávek

Mezi spoustou výborných lidí, co tento svět v závěru minulého roku opustili, se ocitlo i jméno kytaristy Luboše Andršta. V devadesátých letech často spolupracoval s ostravským Jazzovým rozhlasovým orchestrem, měl blízko k Borisi Urbánkovi a společně s ním i se slovenskou jazzovou scénou, především s Petrem Lipou.

Petra Lipu Luboš Andršt doprovázel často, se svým Blues Bandem a v podobných seskupeních. V tomto dorazil do ostravské jedničky v říjnu 2003, mistrem zvuku byl Aleš Huber, tehdy představitel mladé generace ostravských zvukařů, která střídala slavnou trojici Roubal-Šmiták-Výrek; dnes už je Aleš příslušníkem generace řekněme střední. Čas nezastavíš...

Luboš Andršt, na kterého dneska vzpomínáme, se už do nahrávacích studií ani na koncertní pódia nevrátí. Desítky jeho nahrávek z ostravské jedničky ale máme dobře schované, a občas je vytáhneme na světlo světa. Jako třeba teď. Však si to poslechněte.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.