Lahůdku pro fandy vláčků najdete na nádraží Ostrava-střed

10. září 2014

Je to snová krajina plná kolejí a tunelů vytesaných ve skále. Vlaky se tu prohánějí mezi stády ovcí i kolem uhelného dolu. Kam že vás to zveme? Všechno tohle nabízí nová modelová železnice v ostravském železničním muzeu.

Víte, kde v Ostravě najdete lahůdku pro všechny fandy vláčků a kolejové dopravy? I s obsluhou ji servíruje Železniční muzeum moravskoslezské v budově nádraží Ostrava-střed. Jde o největší celoročně otevřenou modelovou železnici v kraji. A navrch si vychutnáte zbrusu novou expozici o železnicích v Těšínském Slezsku.

V budově muzea natrefíte taky na partu šikovných chlapíků. Celý život pracovali na železnici a koleje a vlaky je nepustily ani v penzi. Mašiny už neřídí, zato s vervou pomáhají šperkovat exponáty pro nové muzeum.

V týmu najdete i pana Karla, který se teď v penzi baví mezi exponáty. Tunovým strojům vrací lesk, aby se návštěvníkům muzea líbily. „A aby se nezamazali,“ směje se pan Karel.

Nová expozice Železničního muzea moravskoslezského v Ostravě se bude věnovat železnicím v Těšínském Slezsku, říká ředitel instituce Vojtěch Hermann. Připomene výročí Košicko-bohumínské dráhy, trati Suchá ve Slezsku-Těšín a Polanecké spojky.

„Zajímavá bude třeba expozice starých předpisů Košicko-bohumínské dráhy. Podařilo se nám půjčit účetní knihu, která svými rozměry a váhou určitě překvapí. Vzhledem k tomu, že ta dráha patřila pod Uhry, tak většina těch knih je vedena v maďarštině, což je pro nás trošičku složitější,“ vysvětluje Hermann.

A bonbonek na závěr. Novinkou muzea je modelová železnice, největší celoročně otevřená v kraji.

„Kromě toho tady chceme připravit pro děti i takový malý koutek, kde by si mohly samy obsluhovat malou modelovou železnici,“ řekl nám ve finále přípravných prací ostravských muzejníků Vojtěch Hermann.

Více nejen o železnici si poslechněte v přiloženém audio souboru (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ v úvodu článku. Tento i další díly magazínu Křížem krajem pak najdete v iRadiu.

Spustit audio