Liberty Ostrava už podeváté o týden odložila návrat zaměstnanců do práce

26. únor 2024 11:00

Vedení ostravské huti Liberty už podeváté o týden odložilo návrat většiny zaměstnanců do práce. Doma jsou od 22. prosince. Firma se stále nedohodla se společností Tameh na obnovení dodávek energií. Potvrdil to Petr Slanina, odborový předák v Liberty Ostrava.

V tomto týdnu bude podle něj důležité, jak dopadne středeční soudní jednání o ochraně huti před věřiteli. Soud přehodnotí takzvané všeobecné moratorium. „Já nevím, nakolik opravdu firma dokáže prokázat, že je solventní. Ale chci tomu věřit. Nedokážu si představit, kdybychom spadli do insolvence a nepomohl by tady někdo, tak v tu chvíli je konec ocelářství na Ostravsku,“ dodal Slanina.

Aktuálně podle odborářů pracuje okolo 1600 zaměstnanců huti. Do práce chodí celou dobu jen lidé, kteří pracují na nezbytné údržbě, v lednu se k nim přidali i pracovníci z provozů výroby pásů a důlních výztuží, které se podařilo napojit na dodávky tepla od společnosti Veolia Energie. Minulý týden firma zprovoznila svařovnu v rourovně. Kromě toho pracují, ale z domova, také zaměstnanci administrativy.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související