Před Liberty Ostrava 2000 lidí žádaly zachování výroby, odbory se bojí i o mzdy

22. únor 2024 18:02

Tisíce lidí se sešly před hutním podnikem Liberty Ostrava na protestním mítinku za zachování výroby, který začal čtvrt hodiny po poledni. Firma má dluhy, zaměstnanci jsou dva měsíce doma. Moderátor akce v souvislosti s tím provolával „Dva měsíce bez práce, to už není legrace“ a někteří přítomní se k němu přidávali.

Protest trval zhruba hodinu. Na mítinku vystoupili odboroví předáci z huti a celostátních organizací i jejich kolegové ze zahraničí. Většina provozů podniku už dva měsíce stojí.  „Máme velké obavy, že už se fabrika nerozjede,“ řekl předseda OS KOVO Roman Ďurčo.

Čtěte také

„Žádáme naše představitele, vládu, aby nám pomohli zajistit obnovení výroby oceli v Liberty Ostrava v zájmu zachování provozu a zaměstnanosti,“ řekl předseda odborové organizace ocelárny Liberty Roman Bečica. Situace huti podle něj nepoškodí jen její zaměstnance, ale celý kraj i republiku.

„Nemůžeme dopustit, aby tato firma byla rozprodána, roztrhána na kousky, tak jak jsme to viděli ve Vítkovicích, v Kladně i jinde,“ řekl předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina.

Majitele koncernu GFG Alliance, do nějž ostravská huť patří od roku 2019, britského podnikatele Sanjeeva Guptu odboráři vyzvali, aby bezodkladně začal pracovat na spuštění provozu včetně prvovýroby. „Žádáme Evropskou komisi o přehodnocení rozhodnutí pro ocelářský průmysl a ochranu evropského trhu. Žádáme aktivní přístup vlády k záchraně firmy. Očekáváme akutní zásah majitele s řešením financí,“ uvedli odboráři mimo jiné v prohlášení.

Čtěte také

Firma má dluhy, zaměstnanci jsou dva měsíce doma. Moderátor akce v souvislosti s tím provolával „Dva měsíce bez práce, to už není legrace“ a někteří přítomní se k němu přidávali. Na transparentech, které měli lidé s sebou, bylo možné číst hesla jako „Nejsme v huti pro legraci, chceme dělat svoji práci“, „Kupme zpátky elektrárnu, zachráníme svou továrnu“ nebo „Ocelárnu zestátnit, práci lidem navrátit“.

K účasti na protestu odboráři vyzvali zaměstnance huti a jejího dodavatele energií Tameh Czech, ale i pracovníky dodavatelských firem a veřejnost. Podle praporů nad hlavami přítomných byli na místě i lidé z dalších odborů, například z odborového svazu Dosia při ostravském dopravním podniku nebo z Třineckých železáren. Zpravodaj ČTK od přítomných slyšel, že akci museli přijít podpořit, protože podle nich nejde jen o místní ocelářství, ale o ocelářství celé Evropy.

„Jde o zachování pracovních míst na Ostravsku, protože nejde jenom o tu naší Novou huť, ale i o spoustu firem, která je na to navázaná. Nervózní je určitě každý, protože budoucnost je taková, jaká je, nikdo nemá dneska žádné jistoty,“ řekl například Radek Sýkora, který v huti pracuje 28 let.

Čtěte také

Slanina řekl, že s účastí na mítinku je velice spokojený. „Opravdu přišli zaměstnanci podpořit svoji firmu, svoji práci, aby jim zůstala,“ řekl.

Přes 6000 zaměstnanců Liberty Ostrava i Tamehu je přesně dva měsíce doma. Většina provozů v podniku stojí, protože huť je bez energií. Tameh skončil v úpadku a jejich dodávky vypnul. Úpadek zdůvodnil tím, že mu huť neplatila a dluží mu zhruba dvě miliardy korun. Liberty má delší dobu problém platit i dalším dodavatelům.

„Beru jako nejdůležitější, že se musí domluvit Tameh Czech a Liberty Ostrava, protože pokud ti se nedomluví, tak se to už nikdy nerozjede,“ řekl Slanina. Uvedl, že odboráři mají přislíbené, že společné jednání zástupců Liberty, Tamehu a odborů se uskuteční 5. března. „Věřím, že oni se už potkají předtím, aby něco si mezi sebou vyřešili. Toto už jen takový náš zoufalý pokus opravdu je dostat k tomu stolu a opravdu jednat,“ řekl Slanina.

autor: Martin Knitl | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio

Související