Lidé hledají nižší ceny potravin u farmářů nebo automatů na mléko

29. září 2023 09:14

Litr mléka za 18 korun, kilo brambor za 22kč, sáček zelí za 15. Při dnešních cenách potravin mohou lidé ušetřit nákupem přímo u farmářů. Ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku mají dokonce automat na zelí. Pravděpodobně první v Česku. Denně prodají asi 20kg. Vytížený je i tamní mlékomat.

„Jsem tady hodně často – dvakrát, třikrát do týdne a beru mléko za padesát. Děláme z toho kefír, protože ty ceny jsou už neakceptovatelné. Děláme si taky sýry,“ říká u mlékomatu paní Jitka.

Čtěte také

Automaty na mléko už jsou poměrně rozšířené. Ale hned vedle je jeden unikát. Automat na Nošovické kysané zelí. „Denně se tady prodá kolem padesáti sáčků. Lidé sem jezdí i z Karviné, Havířova, Ostravy, dokonce i ze Slovenska,“ říká Ivana Bolíková, vedoucí družstevní prodejny, kterou v sezóně, kdy se prodává hlávkové a krouhané zelí ji denně navštíví i 70 zákazníků.

Dříve nošovické družstvo pěstovalo i brambory. Přestali asi před pěti lety. „Dělali jsme ještě starou technologii, to znamená na úzké řádky, takže výnosy byly mizerné, kvalita hlíz byla špatná,“ vysvětluje předseda Zdeněk Škola.

To třídící linky v  bramborárně v nedalekých Chlebovicích jedou naplno. Týdně tady prodají až dva kamiony brambor. „Cena je skoro nemravná,“ říká spolumajitel bramborárny Libor Janečka. Za pětikilový pytel lidé zaplatí 110 korun.

Zákazníky si tady snaží udržet pečlivým vybíráním odrůd. „Odrůdy, které lidem chutnají, nemají takový výnos jako ty běžné. Musíme na to zareagovat tím, že ta cena je vyšší než jinde,“ vysvětluje Janečka s tím, že spíše než brambory na uskladnění berou zákazníci pěti nebo desetikilové pytle. A také česnek a cibuli.

Spustit audio

Související