Lidé s postižením našli na Opavsku nové uplatnění, v Chuchelné vznikla chráněná dílna

23. prosinec 2019 12:52

Zařízení prozatím zaměstnává jedenáct lidí, kteří mají zdravotní problémy a nezvládli by běžné pracovní zatížení. Kontrolují tam plastové výlisky. Na mzdu jim přispívá úřad práce.

Například paní Jitka Barabaschová má neurologické potíže, problémy s páteří a už je i po operaci obou nohou. Dlouhé stání i velká zátěž rukou jí dělá problémy, sehnat práci proto pro vyučenou potravinářku nebylo jednoduché.

„Když jsem našla práci, tak jsem ji nezvládala. Takže jsem ráda, že jsem tam, kde jsem. Když se necítím, není mi dobře, tak z toho nemám problém,“ říká.

Práci v chráněné dílně v Chuchelné našla na internetu, má sice částečný invalidní důchod, ale doma zůstat nechtěla. V dílně má na starosti kontrolu kvality plastových součástek do aut. Při práci může sedět i stát a hlavně se prostřídat s kolegy, pokud potřebuje.

„Všichni máme nějaký ten problém, takže když někdo nemůže, pomůžeme mu my a pak zase pomůžou ti druzí. Je to takhle nastavené,“ dodává.

Chráněná dílna funguje přímo v prostorách společnosti PF Plasty, právě pro tuto firmu práci dělají.

„Dosud máme nasmlouvanou externí firmu, která nám tuto činnost provádí, protože nemáme dost vlastních zaměstnanců. Pokud zaměstnance máme, raději je dáváme přímo do výroby. Takže z hlediska úspor, teď pominu tu společenskou stránku věci, jsme se poohlíželi po jiné firmě a jednou z variant byla právě chráněná dílna,“ říká finanční ředitel společnosti Kamil Mašík.

Plastikářská firma chce časem spolupráci s chráněnou dílnou rozšířit, aby mohla zaměstnat více lidí.

autor: iha
Spustit audio

Související