Lidé v Havířově si můžou nově půjčit elektrokola, a to až na tři dny

18. duben 2020 07:10

Lidé v Havířově si můžou půjčit elektrokolo, a to klidně třeba na celý víkend. Vedení města zřídilo novou půjčovnu ve Sportovní hale Žákovská. Pracovníci Správy sportovních a rekreačních zařízení ke kolům poskytnou i veškerý servis. Služba je nevýdělečná, hodinovým poplatkem cyklisté zaplatí jen náklady na provoz.

Půjčovna v havířovské sportovní hale je menší, zatím jsou v ní čtyři bílozelená kola, nabíjecí stanice a stolek s nářadím na jejich servis.

„Jednak si musíte elektrokolo objednat na našem telefonním čísle, zatím se objednává 48 hodin předem. My to kolo nabijeme, připravíme, a když přijdete, podepíšeme smlouvu a dáte 2000 korun zálohy. Potřebujete přilbu, kterou vám můžeme půjčit,“ vysvětluje správce haly Jaroslav Kostelníček, co člověk musí udělat, když si chce elektrokolo půjčit.

70 km bez námahy

A jaký je vlastně rozdíl mezi běžným kolem a elektrokolem? „Na normálním kole musíte pořád šlapat. Na elektrokolech vlastně také, ale elektromotor vám pomáhá přišlapávat,“ dodává Kostelníček. „To elektrokolo má hlavně poměrně značný akční rádius. To znamená, že člověk, který na běžném kole ujede 20 kilometrů a cítí se unavený, tak s tímhle zvládne 70 kilometrů,“ ujišťuje Kostelníček.

Pokud si zájemce půjčí elektrokolo na delší časový úsek, dostane k němu i nabíječku. „Dnes už jsou na cyklostezkách i dobíjecí stanice, takže člověk má možnost někam dojet, tam se občerstvit – za tu dobu se mu oživí baterka a může jet zpátky,“ říká správce sportovní haly.

Zatím ve zkušebním provozu

Elektrokola do Havířova koupil Moravskoslezský kraj a Havířov tuhle službu zatím jen provozuje. „Po půlročním až ročním provozu vyhodnotíme, jaký je o službu zájem. Pokud bude, jsme jako město připraveni ji rozšířit,“ uvedl radní pro sport Daniel Vachtarčík (ANO).

Za jednu hodinu půjčení elektrokola lidé zaplatí 40 korun, za celý den pak 320 korun. Kola si můžou půjčit maximálně tři dny po sobě.

Spustit audio

Související