Liga Bruntál pomáhá dlouhodobě nezaměstnatelným, hlavně samoživitelkám nebo postiženým

6. listopad 2017
Dobré odpoledne

Matky samoživitelky, lidi s handicapem nebo lidi ze sociálně vyloučených lokalit, kteří jsou evidováni na úřadu práce i několik let. Ty se v Bruntále snaží zaměstnat obecně prospěšná společnost Liga Bruntál. V projektu Šance pro všechny zájemce zapojují do tréninkových programů s vyhlídkou, že pokud se osvědčí, mohou získat i stálé zaměstnání. Bruntálsko přitom patří k regionu s nejvyšší nezaměstnaností v republice.

„Tady mám smetáky, tady čisticí prostředky. Utírám prach, vytřu zem a půjdu uklízet chodby,“ popisuje paní Edita. „V kontaktu s lidmi jsem ráda a baví mě to tady,“ dodává.

Paní Edita se účastní tréninkového programu v Šanci pro všechny, její poradkyní je Jana Pavelková.

„Paní Edita je příklad samoživitelky. Má malé dítě, o které se musí starat a nenašla práci na jednu směnu. Tady je zařazena na tréninkovou práci, kdy pracuj pouze čtyři hodiny dopoledne, tak je schopna se postarat o dítě a docházet do zaměstnání,“ říká Pavelková.

Cílovou skupinou projektu jsou národnostní menšiny a lidé žijící ve vyloučených lokalitách města Bruntálu. Všichni jsou dlouhodobě v evidenci úřadu práce.

„Nejčastěji řešíme sladění jejich osobního a pracovního života. Většina těch lidí má děti, nemá partnery. Takže když k nám člověk přijde, nejdříve řešíme jeho životní situaci,“ dodává Pavelková.

Procházíme takzvanou zelenou dílnou. I tady se lidé účastní tréninkových programů. Dílna zaměstnává lidi se zdravotním postižením a zabývá se ekologickou recyklací elektroodpadu.

Díky projektu Šance pro všechny našlo zaměstnání celkem 42 lidí.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio