Lze rozvoj Parkinsonovy choroby zastavit? Ptali jsme se neurologa Martina Sabely

18. únor 2021

V rozhlasové Lékárně jsme se zaměřili na Parkinsonovu chorobu. Toto nevyléčitelné neurologické onemocnění postihuje většinou lidi starší padesáti let.

K mikrofonu jsme pozvali MUDr. Martina Sabelu z neurologické kliniky Fakultní nemocnice v Ostravě, kterého jsme se ptali, jestli lze Parkinsonově chorobě předcházet, případně co je možné udělat pro to, aby se její rozvoj zbrzdil nebo zastavil. Otázek i odpovědí bylo samozřejmě mnohem více. Poslechněte si.

Projevy nemoci

Problémy s chůzí, ztuhlé svaly, špatná koordinace pohybu, nebo také poruchy řeči a třes. I tak se projevuje Parkinsonova choroba, za kterou může úbytek nervových buněk v mozku.

Chronické onemocnění postihuje především lidi nad 50 let. V mozku pacienta dochází ke změnám v oblastech, kde se produkuje především látka zvaná dopamin. Degenerací buněk, které tuto látku produkují, a následným nedostatkem té látky se začínají projevovat nedostatky ve funkci mozku a příznaky, které lékaři u pacientů pozorují.

Asi nejtypičtějším projevem Parkinsonovy choroby je takzvaný klidový třes. Dochází také ke změně mimiky, řeč je tišší a monotónnější. Dalším projevem je pak bolest.

autoři: Eva Panošová , tif
Spustit audio

Související