Magnetická rezonance? Trochu bzučící tunel, ale bát se nemusíte, říká vedoucí radiologický asistent

8. říjen 2020

Magnetická rezonance je profesní parketou Dušana Matyáška. Pro mnoho lidí je tento druh vyšetření stále velkou neznámou a bojí se ho. Zbytečně?

Magnetická rezonance je moderní a velmi častou vyšetřovací metodu, s jejíž pomocí lze zobrazit lidské tělo doslova kousek po kousku z různých úhlů. „Předností magnetické rezonance před jinými zobrazovacími metodami je to, že opravdu dokáže určit – ano, máte epilepsii nebo nemáte, nebo máte roztroušenou sklerózu nebo ne,“ říká v Lékárně Matyášek.

Také připomněl některé nevýhody tohoto typu vyšetření. „Jednou z nich je časová náročnost takového vyšetření oproti jiným. Pacient u nás leží v průměru 45 minut, někdy musí bez hnutí ležet i hodinu. A další hodina je třeba příprava,“ vysvětluje Dušan Matyášek.

O magnetické rezonanci toho ví ale opravdu hodně a stejně otevřeně hovoří i o výhodách i o nevýhodách, rizicích, užitečnosti, náročnosti. Rozhovor s Dušanem Matyáškem určitě stojí za poslech.

autor: Eva Panošová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.