Majitelé menších obchodů připravují své prodejny na znovuotevření

29. duben 2021 13:02

Přípravy na znovuotevření v těchto dnech zaměstnávají majitele menších obchodů. Pokud dnes nijak dramaticky nestoupnou počty nakažených koronavirem a vláda své rozhodnutí definitivně potvrdí, můžou maloobchodníci od pondělka opět otevřít. Na příchod zákazníků se tak chystá třeba jeden z opavských antikvariátů, kde jsme natáčeli.

Čtěte také

Majitelka opavského antikvariátu Petra Kološová ve své provozovně cení a zařazuje knihy, je jich hromada. „My jsme vlastně zavřeli loni v prosinci a tady to je poslední výkup, který nám tady zůstal. Od té doby jsme sem ani nešli, protože nebyl důvod. Eshop provozuji z domu,“ říká Kološová. „Ještě tady uklidím a utřu prach, který tady za těch několik měsíců napadal,“ rozhlíží se.

Na znovuotevření se připravuje i Roman Chamrad, který v Opavě, Frýdku-Místku a Štramberku provozuje takzvané etnoshopy, tedy obchody s oblečením a dalšími věcmi z Asie. „Musíme navézt celou jarní kolekci – to znamená i připravit, vyžehlit, pověsit, načančat. To bude asi dvoudenní práce,“ popisuje Chamrad.

Se svými zaměstnanci ale nezahálel ani v době, kdy musel mít zavřeno. „Co 14 dní chodí zaměstnankyně vyměnit výlohu a snaží se to udržovat čisté. Když už ti lidé nemůžou dovnitř, tak ať mají aspoň možnost se podívat,“ dodává. Podle svých slov je díky tomu připravený otevřít z hodiny na hodinu.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související